Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă şi cu o capacitate limitată de comunicare

Sursa foto: Pixabay

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în continuare gravă şi capacitatea sa de comunicare este limitată după ce a fost miercuri ţinta unei tentative de asasinat, a anunţat joi guvernul slovac de la spitalul unde Fico este internat, relatează agenţia EFE.

Vicepremierul Robert Kalinak a insistat că Fico este în continuare în stare gravă şi nu se poate vorbi încă despre un prognostic pozitiv.

Robert Kalinak, ministru al apărării, a mai precizat că gravitatea rănilor este atât de mare încât răspunsul organismului premierului rănit de gloanţe este foarte dificil şi de asemenea capacitatea lui Fico de a comunica este limitată.

Totuşi, Kalinak a negat informaţiile apărute în unele mass-media conform cărora Fico va fi supus unei noi intervenţii chirurgicale, după operaţia care miercuri a durat cinci ore şi la care au participat două echipe de medici, reuşind să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ care i-a străpuns stomacul.

Fico a fost împuşcat miercuri la ieşirea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani, pe nume Juraj Cintula, care în trecut a avut legături cu grupări radicale, este arestat şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său, afirmând că nu este de acord cu politicile lui Fico. Mai mult, suspectul a spus că este mândru de atacul său armat şi a pretins că dorea dorea să-i facă rău lui Fico, nu să-l ucidă.

Premierul Robert Fico, un social-democrat de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). În vârstă de 59 de ani, el a deţinut anterior funcţia de prim-ministru între 2006 şi 2010 şi între 2012 şi 2018.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: