Skip to content
Republica Moldova

Premierul României și președintele Comisiei Europene, mesaj comun de susținere, de la Bruxelles, pentru R. Moldova

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, la 21 decembrie 2021, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul vizitei efectuate la Bruxelles. Cei doi oficiali au convenit să continue acțiunea comună de susținere a eforturilor de integrare europeană a Chișinăului, potrivit deschide.md.

„Premierul României a făcut referire și la importanța sprijinirii eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, respectiv de reformă democratică profundă, inițiată de executivul de la Chișinău, inclusiv în ce privește asigurarea securității energetice. În acest sens, a convenit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a mulțumit pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova pe perioada recentei crize energetice, să continue acțiunea comună de susținere a eforturilor Chișinăului”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

În discuțiile cu președintele Comisiei Europene au fost abordate și aspecte ale agendei externe a Uniunii, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina și al celor de la granița UE cu Belarus. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat, în acest context, îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și în zona Mării Negre, pledând pentru transmiterea din partea UE a unui mesaj unitar și ferm de descurajare a escaladării situației de securitate. Președintele Comisiei Europene a asigurat asupra seriozității cu care instituțiile europene se apleacă asupra acestui dosar și cu privire la coordonarea strânsă a acțiunii cu Statele Unite și ceilalți parteneri, fiind reiterat mesajul comun că, în cazul continuării escaladării situației, costurile vor fi foarte mari pentru partea rusă.

Menționăm că, Prim-ministrul român Nicolae-Ionel Ciucă efectuează, în perioada 20 – 21 decembrie, o vizită la Bruxelles, pentru întrevederi cu înalți oficiali ai instituțiilor europene și ai NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *