Skip to content
" "
Republica Moldova

Premierul Scoției cere un nou referendum pentru independență

Premierul scoțian Nicola Sturgeon a cerut joi guvernului britanic să „negocieze și să accepte” organizarea unui nou referendum pentru independență, asigurând că Scoția nu dorește Brexitul programat la finalul lui ianuarie, scrie AFP.

Cerem astăzi guvernului britanic să negocieze și să accepte transferul de putere care să autorizeze Parlamentul scoțian să organizeze un referendum pentru independență„, a declarat Sturgeon, într-o conferință de presă.

Un „dosar constituțional și democratic” de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoțian, prezintă liniile mari ale acestui proiect, informează hotnews.ro.

" "

Partidul naționalist scoțian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câștigat săptămâna trecută, la alegerile legislative, 47 dintre cele 59 de circumscripții din regiune.

Scoția a spus foarte clar săptămâna trecută că nu vrea ca guvernul conservator să o scoată din UE„, a subliniat Sturgeon.

La un prim scrutin de acest gen, organizat în 2014, 55% dintre scoțieni au decis să rămână sub coroana britanică. Dar Brexitul a schimbat de atunci datele: spre deosebire de restul Regatului Unite, care a votat în proporție de 52% în 2016 pentru ieșirea din UE, Scoția a votat în proporție de 62% pentru blocul comunitar.

Premierul Boris Johnson a afirmat în mai multe rânduri că se opune la un nou referendum, afirmând că un astfel de eveniment nu poate avea loc decât „o dată pe generație”.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *