Skip to content
Internațional

Premierul ucrainean Oleksiï Goncearuk demisionează şi urmează să fie înlocuit cu adjunctul său, Denis Şmîgal

Premierul ucrainean Oleksiï Goncearuk, aflat în post de şase luni, şi-a prezentat demisia şi urmează să fie înlocuit de unul dintre adjuncţii săi, au anunţat mai mulţi deputaţi din Partidul Slujitorul Poporului al preşedintelui Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Nicio confirmare oficială a acestei informaţii nu a fost obţinută de la Guvern sau preşedinţie, scrie AFP. Demisia premierului este necesar să fie aprobată prin vot de către Rada Supremă (Parlamentul ucrainean unicameral).

Mai multe surse din cadrul preşedinţiei şi Guvernului ucrainene au declarat pentru AFP săptămâna trecută că Zelenski – nemulţumit de rezultatele economice extrem de slabe ale Guvernului – intenţionează să-şi înlocuiască premierul, devenit, la 35 de ani, cel mai tânăr şef de guvern din istoria Ucrainei.

Goncearuk a dezminţit luni că şi-a dat demisia, recunoscând însă că sunt prevăzute ”consultări cu privire la acest subiect” cu preşedintele.

Marţi seara, informaţia cu privire la demisia sa a fost anunţată la o reuniune a deputaţilor partidului prezidenţial cu şeful statului Volodimir Zelenski, a declarat pentru AFP o deputată din această formaţiune, Evghenia Kravciuk.

Această decizie urmează să fie validată de către Parlament miercuri, a adăugat ea.

Unul dintre vicepremier, Denis Şmîgal, a cărui candidatură le-a fost anunţată deputaţilor de către Zelenski, urmează să fie numit imediat la conducerea Guvernului, a precizat Kravciuk.

Aceleaşi informaţii au fost anunţate de către alţi doi deputaţi din Partidul Servitorul Poporului, citaţi de agenţia Interfax Ukraine.

Potrivit celor doi deputaţi, unii miniştri – şi anume cei ai Afacerilor externe, Apărării, Economiei şi Finanţelor – urmează să fie înlocuiţi.

Mai mulţi oficiali din partidul prezidenţial au criticat în ultimele zile activitatea Guvernului.

Trebuie să revizuim în mod sistematic ceea ce trebuie să facă Guvernul”, a comentat luni unul dintre liderii partidului prezidenţial, Oleksandr Kornienko.

Oamenii nu văd rezultatul (muncii Guvernului) care să fie palpabil în buzunarul lor, în facturile lor”, a explicat el.

Deputaţii urmează să examineze remanierea Guvernului miercuri după-amiaza, într-o ”sesiune extraordinară”, la cererea şefului statului.

Zelenski a fost ales triumfal preşedinte în aprilie, promiţând ”să spargă sistemul”, să eradice corupţia şi să înlocuiască vechile elite, considerate corupte şi ineficiente.

Proaspăt înfiinţat, Partidul Servitorul Poporului a obţinut o victorie în alegerile legislative anticipate în iulie şi a format un Guvern cu mulţi miniştri fără experienţă, scrie News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *