Skip to content
Internațional

Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, va demisiona miercuri

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a anunţat, luni, că va demisiona miercuri, după şedinţa săptămânală a guvernului de la Kiev, şi că va participa la viitoarele alegeri parlamentare, transmite Reuters.

Groisman a făcut această declaraţie după ce noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat în discursul său de învestitură dizolvarea Radei supreme (parlamentul unicameral), care îi este în mare parte ostilă, convocând alegeri legislative anticipate fără a mai aştepta scrutinul la termen prevăzut pentru 27 octombrie.

Am luat decizia personală de a demisiona miercuri, după viitoarea reuniune a guvernului”, a spus Volodimir Groisman într-o intervenţie televizată, notează agerpres.ro.

După preluarea oficială a funcţiei de preşedinte, Zelenski a invitat guvernul să-şi prezinte demisia in corpore. Apelul său a fost auzit. La numai câteva minute după discurs, ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak şi-a prezentat demisia. Totuşi, Volodimir Zelenski a cerut de asemenea demisiile procurorului general, Iuri Luţenko, şi a şefului SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), Vasili Griţak, ambii fideli lui Petro Poroşenko, conform Rbc-Ukraina.

Volodimir Zelenski a anunţat luni în discursul său inaugural că ”prima sa sarcină” este să se ajungă la o încetare a focului în estul Ucrainei, unde de cinci ani trupele guvernamentale luptă împotriva rebelilor separatişti proruşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *