Skip to content
Politică

Premierul unei ţări europene ar fi putut fi ASASINAT de către ruşi

alomanews.com

Premierul unei ţări europene ar fi putut fi ASASINAT de către ruşi. Citiţi, în cele ce urmează, despre cine este vorba şi ce s-a întâmplat.

Un procuror special care investighează un complot ce viza scrutinul parlamentar din Muntenegru susţine că un grup de „naţionalişti ruşi” intenţionau asasinarea premierului Milo Djukanovici în scopul propulsării la putere a unei formaţiuni de opoziţie, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Muntenegrul, fostă republică iugoslavă, este măcinat de teorii ale conspiraţiei după scrutinul din 19 octombrie, când autorităţile au arestat 20 de cetăţeni sârbi, la frontiera cu Serbia, acuzaţi de plănuirea unor atacuri la instituţii centrale.

Partidele de opoziţie susţin că este vorba de un complot fabricat, acuzându-l pe premierul Milo că foloseşte serviciile de securitate pentru a se menţine la putere.

Înaintea scrutinului parlamentar, Djukanovici, aflat la putere de 25 de ani, a acuzat Rusia de finanţarea opoziţiei pentru a bloca aderarea ţării la NATO. Formaţiunile de opoziţie, multe favorabile aderării la NATO, resping acuzaţiile.

„Organizatorii acestui grup infracţional erau naţionalişti din Rusia care porneau de la premisa că Guvernul din Muntenegru condus de Milo Djukanovici nu poate fi schimbat prin alegeri, astfel că ar trebui înlăturat prin forţă”, susţine procurorul Milivoje Katnici.

Obiectivul ar fi fost asasinarea primului-ministru şi propulsarea la putere a actualei opoziţii, crede Katnici, fără a spune care partid are legături cu grupul.

„Grupul a fost format pe teritoriile Muntenegrului, Serbiei şi Rusiei cu obiectivul comiterii unui act terorist”, precizează procurorul.

Partidul lui Milo Djukanovici s-a clasat pe primul loc în alegeri fără însă a avea majoritate parlamentară.

Rusia a criticat decizia Alianţei Nord-Atlantice de admitere a Muntenegrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *