Skip to content
Europa

Premierul ungar Viktor Orban anunță o „eră de recesiune” în Europa

blogs.ft.com

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a vorbit luni despre posibilitatea unei „ere de recesiune” în Europa, în condițiile în care continentul se confruntă cu creșterea prețurilor la energie și cu o inflație tot mai mare din cauza războiului din Ucraina.

Viktor Orban, care în aprilie a fost ales pentru un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru al guvernului de la Budapesta, a susținut un discurs în fața parlamentului ungar și a acuzat din nou autoritățile de la Bruxelles că „abuzează de puterea sa zi după zi” și încalcă suveranitatea statelor membre. Pe de altă parte, spune el, locul în Ungariei pentru următorul deceniu este în Uniunea Europeană.

Totodată, Viktor Orban a declarat că Budapesta nu ar bloca sancțiunile UE împotriva Federației Ruse atât timp cât acestea nu reprezintă un risc pentru securitatea energetică a Ungariei, potrivit Reuters.

Ungaria, alături de alte câteva state membre, a respins până acum embargoul propus de UE asupra importurilor de petrol rusesc. Budapesta susține că dorește sute de milioane de euro din partea blocului comunitar pentru a diminua costurile pe care le-ar presupune renunțarea la țițeiul nerafinat din Federația Rusă. Pentru ca noul val de măsuri să intre în vigoare, țările europene trebuie să ajungă la un consens unanim.

În opinia premierului ungar, cea mai importantă sarcină a guvernului de la Budapesta este să gestioneze situația economică a țării pe fondul crizei economice din Europa. Potrivit sursei citate de b1.ro, Viktor Orban a apărat scutirile de taxe și beneficiile acordate familiilor, dar și plafonul impus facturilor la energie. „Războiul și politica europeană de sancțiuni aplicate ca răspuns au creat o criză energetică”, consideră liderul de la Budapesta.

„Criza energetică și creșterile ratelor la dobânzi în Statele Unite au adus împreună epoca inflației mari. Toate acestea vor aduce era de recesiune, când în Europa se vor înlănțui un declin în producția economică, stagnarea și ani de creșteri mici la nivel de producție”, a adăugat Viktor Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *