UPDATE 18:45 Premierul Marcel Ciolacu l-a primit vineri la București pe omologul ungar, Viktor Orban, iar în finalul declarațiilor de presă i-a lăudat pe Kelemen Hunor și UDMR ca fiind „parteneri corecți și profesioniști în actul de guvernare”.
„Mulțumesc încă o dată premierul Orban pentru sprijinul puternic și îndeplinirea obiectivului Schengen. Rridicarea contrroalelor la frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025 a fost un obiectiv de importanță fundamentală pentru românii, România și economia românească. Avem în față noi oportunități care ni se deschis. De aceea am discutat cu premierul Orban despre cum putem să ne promovăm interesele noastre în regiune. Ungaria e unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României. Am discutat despre proiectele de dezvoltare. Am abordat și situația de securitate din regiune. Vreau să vă spun, că în vacarmul politic de la București avem parte și de echilibru și acesta este liderul UDMR Kelemen Hunor. Eu personal îi consider parteneri profesioniști de guvernare”, a spus Marcel Ciolacu, în declarațiile de presă susținute la Palatul Victoria, împreună cu omologul ungar Viktor Orban.
La rândul său, premierul Ungariei a precizat că timpii de așteptare la graniță vor fi mai mici, iar România și Ungaria vorr avea 22 de puncte de trecere a frontierei, de la 1 ianuarie 2025, nu 12 cum sunt acum.
„Suntem aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de an care s-a format între noi. În iulie, domnul premier m-a primit la București și am stabilit ca obiectiv ca, în timpul președinției ungare, România să adere la spațiul Schengen. Am discutat dacă este realist să se întâmple asta, pentru că se putea întâmpla acum 13 ani. Am făcut un plan de acțiune, ne-am uitat care sunt țările împotriva extinderii, am discutat care sunt metodele prin care putem să îi convingem și rezultatul a fost ceea ce s-a realizat în timpul președinției ungasre a Consililui UE. Succesul individual înseamnă ca și vecinul să aibă succes. Deci noi ne-am dorit ca România să devină membră a spațiului Schengen, ceea ce s-a întâmplat acum. Astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între ro și Ungaria de la 1 ianuarie vom avea 22 de puncte de trecere. Până acum puteau fi folosite parțial, acum vor putea fi folosite în totalitate”. Viktor Orban a vorbit și de beneficiile cooperării bilaterale pe plan energetic. „Din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria și am acoperit necesarul de gaze al Ungarie și aș vrea să mulțumesc pentru acest lucru. Aș vrea să se aprofundeze colaborarea dintre cele două țări”, a conchis Orban.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit, vineri după-amiază, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, cei doi urmând să aibă o discuție tete-a-tete și declarații comune de presă la finalul întâlnirii. La sosire, Viktor Orban a fost întâmpinat și de președintele UDMR, Kelemen Hunor.
La momentul întâmpinării în holul de onoare al Guvernului,Viktor Orban şi Marcel Ciolacu au trecut în revistă panoul cu tablourile foştilor premieri ai României.
Vizita premierul maghiar la București vine după ce pe 22 noiembrie prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său ungar, cu care a discutat despre procesul de integrare deplină a României în Spaţiul Schengen.
Analist: Culisele venirii lui Viktor Orbán la București
Bogdan Chirieac a fost întrebat dacă această vizită a premierului ungar ar avea legătură cu transmiterea mesajului lui Donald Trump, înainte ca acesta să preia președinția Statelor Unite ale Americii, pe 20 ianuarie. Analistul politic, într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, a infirmat această ipoteză, precizând că mai degrabă vizita lui Orbán are legătură cu interesele economice ale Ungariei.
„Eu nu cred că are un mesaj, pentru că mesajul lui Donald Trump a venit prin cele două convorbiri telefonice cu Marcel Ciolacu, apoi prin domnul Victor Ponta, care a fost de curând la Mar-a-Lago. Eu cred că domnul Viktor Orbán a venit la București din motive economice și anume preluarea E.ON gaz e compania ungară MVM.
Eu cred că acesta este interesul, mai ales că este o companie despre care se spune că este apropiată lui Viktor Orbán și care va prelua distribuția de gaze pentru 3,5 milioane de clienți din România. Lucrurile astea nu se fac cu ușurință. Nemții au plecat din cauza Statului Român și din cauza faptului că acesta (n.r. Statul) nu le-a plătit ce a promis în legătură cu plafonarea prețurilor șamd.“, a zis Bogdan Chirieac.
Analistul politic a atras însă atenția controverselor care îl învăluie pe premierul Viktor Orbán, care deși a fost cel mai ferm susținător al aderării depline a României la Spațiul Schengen, este un apropiat la președintelui rus Vladimir Putin.
„Domnul Viktor Orbán a fost ferm de partea României în cazul aderării la Schengen terestru și a declarat asta de când a preluat președinția, dar în același timp dânsul are contacte strânse și cu Beijingul, și cu Moscova, pentru că se spune că e agentul lui Putin în Europa, iar acum și cu Donald Trump“, a mai zis analistul politic Bogdan Chirieac.
Premierul Orban s-a aflat miercuri la Bruxelles, unde a participat la Summitul UE – Balcanii de Vest, iar joi a luat parte la Consiliul European.
Vineri, acesta va merge şi în Bulgaria.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News