Skip to content
Politică

Premierul Viorica Dăncilă, piesă cheie în PSD în această toamnă EXCLUSIV SURSE

economica.net

Pesediştii şi-au cusut gurile dar partidul clocoteşte cu adevărat, nu mai este vorba doar despre cârcotelile benigne apărute după ghilotinarea premierilor Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

„Până acum nu se întâmpla nimic. Acum, ceva se mişcă” – este diagnosticul pus, off the record, de un social-democrat cu vechi state de serviciu în partid. Asta înseamnă că Liviu Dragnea se confruntă cu o răzmeriţă cât de cât serioasă, nu doar cu o rezistenţă uşor de înăbuşit cu câteva funcţii sau cu schimbarea conducerii la o filială – două.

Drept este şi că Dragnea este greu de „ucis” după ce s-a blindat la ultimul Congres cu foruri de conducere centrale şi locale dominate de oamenii fideli lui sau cumpăraţi de el. De aceea, pesediştii care vor să renunţe la PSDragnea şi să revină la PSD-ul clasic şi-au îndreptat atenţia asupra Vioricăi Dăncilă. Personaj insignifiant dar care, în calitatea sa de premier, este sursa puterii lui Dragnea. Singura rămasă după ce Liviu Dragnea şi-a ostilizat aproape tot partidul, inclusiv vechea gardă a PSD.

Conform situaţiei la zi, Dragnea ţine cu dinţii de Dăncilă dar şi „baronii” se ţin deocamdată tari şi refuză să fie de acord doar cu remanierea parţială propusă de Liviu Dragnea.

Şi asta cu atât mai mult cu cât îl suspectează pe Dragnea că stă agăţat de Dăncilă şi pentru că aceasta ar urma să adopte, prin ordonanţă de urgenţă, noile legi ale Justiţiei şi noile Coduri penale: „Aşa vrea el să se securizeze şi dacă îl schimbăm noi şi dacă mai ia o condamnare”.

Deşi varianta adoptării de urgenţă a modificărilor le convine şi lor, pesediştii se tem că trecerea lor prin OUG ar fi mult prea mult după tot ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august şi de aceea nici nu prea vor să-şi forţeze norocul.

Firea are şi ea motive serioase să joace la rupere

Deja tensionată zdravăn, situaţia internă din PSD este complicată şi mai mult de jocurile făcute de Gabriela Firea, după cum susţin unele surse.

Recunoscută deja ca adversar al lui Dragnea, Firea se pare că a călcat şi ea pe bec în cazul mitingului din 10 august, motiv pentru care ar fi foarte interesată ca toate oalele să se spargă în capul lui Dragnea şi astfel lumea să-şi piardă interesul pentru „detalii”. „Detalii” referitoare, de exemplu, la faptul că actuala doamnă prefect a ajuns cu ajutorul soţilor Firea-Pandele în poziţia care i-a permis să semneze ordinul de intervenţie care a dus la măcelărirea protestatarilor în 10 august. Sau legate convingerea mai multor social-democraţi că soţul Florentin Pandele s-ar afla în spatele invitării galeriilor turbulente la mitingul de vinerea trecută – este un alt exemplu. Împinsă de astfel de motive sau doar de firea ei blândă şi compătimitoare, Firea nu este de acord cu excluderea Ecaterinei Andronescu, după cum se spune în PSD. Poziţie care implicit îi contrapune lui Dragnea un grup foarte influent în PSD, cel al lui Pandele.

Tras linie şi adunat, se poate conchide că Dragnea se confruntă într-adevăr în prezent cu cel mai serios pericol.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *