Skip to content
Cultura

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat în 2022 de scriitoarea franceză Annie Ernaux

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat în 2022 de scriitoarea franceză Annie Ernaux „pentru curajul și acuitatea clinică cu care ea descoperă rădăcinile, îndepărtările și reținerile memoriei personale”.

Amintind că aceasta este autoare a peste 30 de opere literare, Academia Regală Suedeză de Științe notează că în scrierile sale Ernaux analizează cu consecvență și din unghiuri diferite o viață marcată de diferențe puternice în privința genului, limbii și clasei sociale.

„Cu mare curaj și acuitate clinică, Annie Ernaux dezvăluie agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilirea, gelozia sau lipsa de capacitate de a vedea cine ești. Ea a reușit ceva admirabil și de durată”, notează Academia Suedeză.

Ernaux a afirmat că scrisul este un act politic care își deschide ochii față de inegalitățile sociale. „În acest scop ea folosește limba ca un ‘cuțit’, după cum spune chiar ea, pentru a tăia vălurile imaginației”, mai notează Academia Suedeză.

Ernaux s-a născut în 1940 și a crescut în orășelul Yvetot din Normandia, părinții ei fiind proprietarii unei băcănii și a unei cafenele care au intrat în pătura burgheză a societății în pofida originilor umile.

Ea a scris prima sa carte, „Les armoires Vides”, la vârsta de 34 de ani, însă abia al patrulea său roman, „La place”, lansat în 1983 i-a adus recunoașterea largă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *