Skip to content
Internațional

Presa chineză, la 100 de ani de Partid Comunist. Proiectul „China la zi”

În cinci ani de zile, fiecare capitală europeană importantă va avea un institut de cercetare dedicat Chinei. Nu e o chestiune de „modă”, nici o intruziune „prietenoasă” a Chinei în spaţiul concurent, euro-atlantic, ci o necesitate obiectivă. Dacă China este – şi este! – o „provocare structurală” pentru Vest, şi nu doar o „problemă”, precum Federaţia Rusă, este limpede că imperativul major al oricărui stat serios este cunoaşterea acelei provocări, scrie adevarul.ro.

URSS nu a fost pentru Occident, mai ales în ultimele decenii de viaţă, o provocare nici măcar comparabilă cu China de astăzi. Şi totuşi, institutele de sovietologie, publicaţiile, conferinţele etc. s-au dezvoltat vertiginos. Aşa se va întâmpla şi azi cu atitudinea faţă de China. Indiferent cum defineşti acest colos, cum te raportezi la el, important este să încerci să îl cunoşti în datele lui reale. China va deveni, dacă nu a devenit deja, cel mai important subiect de politică externă pentru Occident, inclusiv academic.  

Sub acest imperativ, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) pune bazele unui asemenea demers. Punctul de plecare este un proiect de cercetare intitulat „China la zi”, respectiv o analiza sistematică a situaţiei din China plecând de la revista presei chineze pe care cercetătorii şi bursierii institutului o vor realiza direct de la sursă şi o vor comenta săptămânal. Proiectul este realizat împreună cu Fundaţia Universitară a Mării Negre „Mircea Maliţa” (FUMN), aflată sub egida Academiei Române, care oferă bursele de cercetare „Mircea Maliţa”, în memoria ilustrului academician şi diplomat, inclusiv tinerilor specialişti sau în curs de specializare pe China.  

Proiectul va demara, sistematic, începând cu luna septembrie, iar detaliile vor fi disponibile pe site-urile celor două instituţii academice care girează acest proiect unic în România.  

(ISPRI şi FUMN) 

CHINA – URIAŞUL NECUNOSCUT CARE S-A TREZIT 

China, o putere în ascensiune, reprezintă o enigmă pentru noi toţi. Nu încetează niciodată să ne uimească, chiar să ne şocheze, stârnindu-ne permanent atenţia şi curiozitatea.

Lăsând la o parte atitudinea noastră politică sau personală faţă de China, sau tot ceea ce citim în mass-media occidentală şi imaginea pe care doreşte uneori să ne-o creeze despre această ţară, ar trebui să reflectăm asupra unui lucru, şi anume: câţi dintre noi îşi propun şi reuşesc cu adevărat să înţeleagă China de astăzi? 

Răspunsul poate fi unul surprinzător. Vom realiza că puţini sunt cei care înţeleg modul de gândire, viziunea poporului chinez asupra vieţii, sistemul politic al acestei ţări, selecţia elitelor, viziunile strategice, valorile promovate şi că din orice perspectivă am privi-o, China este şi va rămâne diferită de toate celelalte naţiuni. Că ne place sau că nu ne place.

Pentru realizarea unui astfel de obiectiv în România, un punct util de plecare ar fi presa chineză, din care putem trage uşor concluzii despre mesajele transmise poporului chinez de către conducerea politică, schimbările care se produc zi de zi în această ţară. Ştim cu toţii că „presa” face referire la toate mijloacele de comunicare existente într-o ţară, la toate acele elemente de mass-media care se ocupă cu furnizarea de ştiri. Aşadar presa include presa scrisă (ziarele, revistele), radioul, televiziunea şi nu în ultimul rând, internetul (publicaţii online şi bloguri), cel mai nou, dar şi cel mai folosit mijloc de comunicare cu publicul larg.

Perspectiva de cercetare pe care ne-o asumăm în acest proiect este una obiectivă, echidistantă, de aceea, ştirile prezentate publicului român vor fi traduse exclusiv din sursele chineze, aşa cum apar în presa de acolo. Ne dorim ca, prin cele relatate, să oferim nişte răspunsuri cât mai clare din perspectiva chineză la întrebări pe care probabil majoritatea dintre noi ni le punem atunci când vine vorba despre acest subiect; pe de altă parte, să avem la dispoziţie un punct de plecare util pentru analize sistematice şi dezbateri academice.

Citește articolul integral pe adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *