Skip to content
Internațional Politică Republica Moldova

Presa de stat din Coreea de Nord: „Dezarmarea peninsulei coreene” include şi „eliminarea completă a ameninţării nucleare americane”

Angajamentul Coreei de Nord faţă de „dezarmarea peninsulei coreene” include şi „eliminarea completă a ameninţării nucleare americane”, a informat presa de stat nord-coreeană joi, scrie Reuters.

Comentariile de joi, publicate de agenţia de stat KCNA reprezintă cea mai clară explicaţie privind felul în care Phenianul vede procesul dezarmării nucleare.

Când ne referim la peninsula coreeană, termenul cuprinde zona Coreei de Nord plus teritoriile sud-coreene în care SUA au arme nucleare”, se arată în editorial. „Când facem referire la dezarmarea peninsulei coreene, ar trebui să includă şi eliminarea tuturor factorilor de ameninţare nucleară nu doar din Nord şi Sud ci şi din toate zonele vecine”, este adăugat în text.

Coreea de Nord respinge apelurile americane de a se dezarma nuclear unilateral iar Washingtonul ar trebui să abandoneze „iluzia” că va putea forţa Phenianul să îşi abandoneze armele „prin presiune şi opresiune”, se arată în articol, potrivit News.ro.

Statele Unite au comunicat anterior că nu vor ridica sancţiunile asupra Coreei de Nord până când nu vor avea loc progrese către o dezarmare nucleară verificabilă. Washingtonul a respins şi orice sugestie că şi-ar putea reduce prezenţa militară în regiune ca parte a unui acord cu Coreea de Nord, dar într-o mişcare surpriză după summit-ul din iunie 2018 din Singapore între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, Trump a anunţat că Pentagonul va anula majoritatea exerciţiilor militare majore coordonate cu Coreea de Sud. „Este evident că dezarmarea nucleară a peninsulei coreene este o afacere comună care nu poate fi finalizată decât dacă SUA şi Coreea de Nord lucrează împreună. Astfel, dezarmarea nucleară a peninsulei coreene ar trebui să fie definită ca „eliminarea completă a ameninţării nucleare americane” înainte să eliminăm noi programul nostru nuclear”, este precizat în editorial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *