România, în cea mai gravă criză politică după regimul Ceaușescu. The New Tork Times: „Îngrijorări cu privire la angajamentele țării față de alianța occidentală”
Social-democrații de centru-stânga au obținut cele mai multe voturi în cadrul alegerilor parlamentare din România, însă o puternică manifestare naționalistă ar putea îngreuna formarea unui guvern stabil, orientat spre vest. Incertitudinea generată de avalanșa de alegeri a stârnit îngrijorări cu privire la stabilitatea și angajamentele țării față de alianța occidentală, scrie The New York Times.
Extrema dreaptă, revigorată de primul tur al prezidențialelor
Lovită de cea mai gravă perioadă de turbulențe politice din ultimele decenii, România a ales un nou Parlament, extrem de fragmentat, împărțit între partidele de centru pro-occidentale și naționaliștii anti-sistem care doresc să slăbească legăturile țării cu Occidentul.
Rezultatele oficiale anunțate luni au arătat că Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a obținut cele mai multe voturi în alegerile legislative desfășurate duminică, încetinind elanul forțelor de extremă dreaptă, revigorate de avansul șocant înregistrat la 24 noiembrie în primul tur al alegerilor prezidențiale, scrie The New York Times.
Însă social-democrații de centru-stânga, care au fost și au ieșit de la guvernare timp de decenii, au fost departe de a obține majoritatea, obținând doar 22,3% din voturi. Și o prezență puternică a trei partide de extremă dreapta, favorabile Rusiei, ar putea face dificilă formarea unui guvern stabil, angajat să mențină România aliniată cu Occidentul.
Controverse în jurul deciziilor CCR
Alegerile au lăsat România cu un „Parlament rupt”, împărțit între tabere ostile, a declarat Radu Magdin, directorul Smartlink Communications, o companie de consultanță politică din București. Dar, a adăugat el, social-democrații ar putea reuni o coaliție șubredă deoarece adversarii lor ultraconservatori, deși uniți în ostilitatea lor față de establishmentul politic, „sunt triburi separate care se urăsc reciproc”.
De asemenea, românii s-au pregătit pentru turbulențe după ce, săptămâna trecută, Curtea Constituțională a ordonat renumărarea buletinelor de vot din primul tur al cursei prezidențiale, în urma plângerilor privind nereguli ale unuia dintre candidații perdanți. Luni, însă, CCR a validat scrutinul și a exclus posibilitatea de a dispune repetarea votului prezidențial.
Primul tur din 24 noiembrie s-a încheiat cu victoria lui Călin Georgescu, un ultranaționalist fără partid, care a obținut cele mai multe voturi. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 decembrie, unde Georgescu se va confrunta cu Elena Lasconi, primar centrist și fost jurnalist.
În alegerile parlamentare, AUR, un partid naționalist condus de un lider care s-a autointitulat Donald J. Trump al României, s-a clasat pe locul al doilea cu 18,2%, aproape dublu față de rezultatul obținut la ultimele alegeri parlamentare din 2020, potrivit rezultatelor publicate luni. Două grupuri mici de extremă dreapta au atins pragul de 5% și au intrat în Parlament pentru prima dată.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News