Skip to content
Media

Presa, profesie de două ori mai periculoasă pentru femei. În online și în redacții sunt hărțuite și primesc amenințări

Facebook/Mississippi Valley Conservation Authority

Jurnalismul este o profesie din ce în ce mai periculoasă pentru femei. Jurnalistele sunt amenințate cu violul și cu moartea în online, dar s-au confruntat cu probleme și hărțurire sexuală chiar și în propriile redacții, potrivit paginademedia.

De 8 Martie, organizația Reporteri fără Frontiere a publicat un raport care arată cât de periculoasă este meseria de jurnalist pentru o femeie.

Una dintre principalele concluzii este legată de online, care a devenit cel mai periculos loc pentru femeile jurnaliste (73% dintre respondenți).

Al doilea cel mai periculos loc, identificat de aproximativ 58%, este „locul de muncă”, conform datelor.

„Jurnalismul poate fi o profesie periculoasă, dar adesea este de două ori mai periculoasă pentru femei, din cauza riscului violenței sexiste și sexuale la care sunt expuse.

Dintre cele 112 țări în care jurnaliștii au fost chestionați pentru acest raport, 40 au fost identificate ca fiind periculoase sau foarte periculoase pentru femeile jurnaliste.

Pericolele nu se găsesc doar pe teren. Femeile jurnaliste se confruntă, de asemenea, cu pericole în online, pe rețelele sociale și chiar în locurile în care ar trebui protejate, inclusiv în propriile redacții”, punctează raportul.

Traumele cauzate de violență și hărțuire provoacă stres, anxietate, frică și pot determina jurnalistele să-și închidă temporar sau definitiv conturile din social media, să se autocenzureze și chiar să renunțe la locul de muncă.

Potrivit datelor, printre țările considerate periculoase și foarte periculoase se numără multe țări din Africa, din America Latină, multe țări din zona arabă, dar și din Europa.

Țări considerate periculoase și foarte periculoase pentru jurnaliste

Câteva dintre rezultatele studiului Reporteri fără Frontiere:

1. Ce fel de violență bazată pe gen sau sexuală afectează jurnalistele din țara dumneavoastră?

84% – hărțuire sexuală; 30% – agresiune sexuală; 27% – amenințări cu violul; 7% – viol

2. Unde apare cea mai mare parte a violenței bazate pe gen?

73% – online (e-mailuri, mesaje de socializare); 58% – fizic la locul de muncă; 47% – prin telefon; 36% – fizic în stradă

3. Cine a comis această violență sexuală?

51% – superiori; 50% – autorități (stat, poliție, politicieni); 46% – colegi; 46% – membri / lideri ai partidelor politice; 44% – anonim; 35% – persoane intervievate; 16% – membri ai familiei sau prieteni

4. Care sunt consecințele violenței de gen?

79% – stres; 65% – anxietate; 54% – frică de pierdere a locului de muncă; 50% – pierderea stimei de sine; 49% – frică pentru viața cuiva; 43% – închiderea conturilor de socializare temporar sau definitiv; 36% – depresie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *