Presa rusă acuză Statele Unite că s-ar afla în spatele conflictului din Ucraina

Presa rusă a afirmat sâmbătă că Washintonul s-ar afla în spatele conflictului din Ucraina, folosind Uniunea Europeană (UE) în calitate de „instrument pentru scenariul său”, şi a apreciat că UE este cea care a fost înfrântă în „războiul” dintre Occident şi Rusia, conform mediafax.ro

„Europa a pierdut războiul şi pacea”, titrează RIA Novosti comentând conflictul din Ucraina şi rolul Statelor Unite în această situaţie.

„Să discutăm despre cel mai serios război: cel dintre Occident şi Rusia. Cine a fost înfrânt în acest război? Cu siguranţă, Uniunea Europeană, în afară de Ucraina”, scrie agenţia rusă, în pagina electronică.

Potrivit RIA Novosti, dorinţa de a integra Ucraina în Uniunea Europeană este un „proiect al americanilor, Poloniei şi Suediei”, iar „europenii sunt puşi să plătească (pentru scenariul Statelor Unite)”.

„Europa cheltuie mult pentru o apărare inutilă împotriva Rusiei şi pierde din cauza sancţiunilor impuse de Moscova”, adaugă publicaţia.

De asemenea, agenţia rusă pare sceptică în ce priveşte respectarea armistiţiului în estul Ucrainei, afirmând că „încetarea focului intrată în vigoare vineri va fi încălcată, aşa cum au fost încălcate alte acorduri”.

În acest context, reprezentantul rus la NATO, Aleksandr Gruşko, a apreciat că situaţia din Ucraina este folosită pentru a consolida relaţiile Ucrainei cu NATO şi pentru a mobiliza forţe ale Alianţei la frontierele Rusiei, relatează sâmbătă publicaţia Rossiskaia Gazeta.

„NATO are un rol distructiv în criza din Ucraina”, subliniază Gruşko.

În opinia presei ruse, în spatele evenimentelor din Ucraina s-ar afla Statele Unite, care „încearcă să îndepărteze Ucraina de Rusia şi de China, noul partener al ruşilor”.

„Washingtonul avea nevoie de o repetiţie a unui conflict major între Statele Unite şi China, luând în considerare că Beijingul are în apropiere o mulţime de posibile «ucraine»”, notează RIA Novosti, subliniind că „toate aceste evenimente recente au avut scopul de a slăbi Rusia şi de a speria China”.

La rândul său, publicaţia Nezavisimaia Gazeta scrie că situaţia din Ucraina a demonstrat că Rusia este o forţă mare, „un nou fenomen şi o mare surpriză pentru preşedintele american, Barack Obama”.

„În prezent, Obama trebuie să facă faţă la trei provocări: gruparea Statul Islamic (SI) din Irak şi Siria, relaţiile cu Coreea de Nord şi preşedintele rus, Vladimir Putin”, scrie ziarul, denunţând politica preşedintelui american.

Ambasadorii ţărilor Uniunii Europene au ajuns, vineri, la Bruxelles, la un acord de principiu pentru impunerea unui nou set de sancţiuni economice Rusiei, acuzată de implicare directă în conflictul din estul Ucrainei.

Anterior, Casa Albă a anunţat că Statele Unite pregătesc – în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană – noi sancţiuni economice vizând Rusia, acuzată de agresiune asupra Ucrainei.

Moscova a criticat faptul că UE ia o decizie de principiu cu privire la noi sancţiuni – care urmează să fie aprobate oficial începând de luni – în timp ce vineri, la Minsk, s-a anunţat un armistiţiu între trupele de la Kiev şi separatiştii proruşi.

Kievul şi rebelii proruşi au semnat, vineri, la Minsk un armistiţiu care să pună capăt conflictului care durează de aproape cinci luni în est şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României), potrivit sursei citate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: