Skip to content
Politică

Presa străină, reacție la protestele din țară: cele mai ample de la căderea comunismului!

Puterea

Decizia Guvernului de a adopta proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale a produs diverse reacții și în presa de peste hotare.

Astfel, presa internaţională avertizează că decizia guvernului condus de Sorin Grindeanu ar putea submina lupta anticorupţie din ţară. Principalele agenţii străine scriu şi că măsura Executivului a scos în stradă oamenii, la proteste spontane.

Agenţia de presă ASSOCIATED PRESS comentează că, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind codurile penale, Guvernul român a dat o lovitură grea eforturilor de ani de zile de a elimina corupţia din ţară.

Materialul a fost preluat, printre alţii, de Washington Post, New York Times şi ABC News.

REUTERS scrie că peste 10.000 de oameni s-au strâns în faţa sediului Guvernului, după ce Cabinetul a adoptat modificarea codurilor penal, “cel mai mare pas înapoi făcut de fosta ţară comunistă în domeniul reformelor de când a aderat la Uniunea Europeană, în urmă cu un deceniu”.

Agenţia aminteşte că PSD a ajuns la putere în decembrie, promiţând salarii şi pensii mai mari. Alegerile parlamentare au evidenţiat o prăpastie tot mai mare între alegătorii mai în vârstă, din zonele rurale, sătuli de austeritate, şi locuitorii tineri din oraşe, comentează jurnaliştii.

“Planurile lor de a relaxa normele anticorupţie au fost dezvăluite luna aceasta, declanşând cele mai ample proteste de stradă de la căderea comunismului, în 1989”, mai scrie agenţia.

Reuters afirmă că România este unul dintre cele mai corupte state din Europa, unde darea de mită este endemică în administraţia de stat şi în multe domenii ale vieţii publice, însă eforturile de a elimina abuzul au luat amploare în ultimii patru ani, potrivit Româniatv.net

AFP anunţă că Guvernul social-democrat a adoptat marţi seară o “relaxare contestată a codului penal, care ar urma să le permită mai multor oameni politici să scape de urmăririle penale şi a împins din nou românii să protesteze”.

Jurnaliştii francezi notează că proiectele adoptate nu se aflau pe agenda Guvernului de marţi.

AFP îl citează pe preşedintele Klaus Iohannis, care a reacţionat spunând că “este o zi de doliu pentru statul de drept (…), care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei

“Bruxelles-ul, care monitorizează îndeaproape reforma justiţiei din ţară, a avertizat în ultimul său raport, de săptămâna trecută, în legătură cu orice demers vizând să slăbească lupta împotriva corupţiei”, încheie agenţia.

Portalul italian ASKANEWS scrie că Guvernul român a adoptat un decret “care salvează corupţii” şi care le permite politicienilor să scape de urmărirea penală. Portalul precizează că Guvernul a introdus normele pe ordinea de zi în ultima clipă şi în pofida protestelor de stradă din ultimele două săptămâni.

BUSINESS REVIEW anunţă, de asemenea, că Guvernul Grindeanu a “adoptat o lege controversată a amnistiei şi amendamente la Codul Penal despre care mulţi cred că vor ştirbi lupta anticorupţie din România”, precizând că măsura a fost o surpriză, în condiţiile în care surse din presă au spus anterior că Executivul intenţionează să o adopte miercuri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *