Skip to content
Europa

Preşedinte Zelenski dezvăluie cum era să fie capturat de trupele ruse imediat după invadarea Ucrainei

Twitter

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a povestit într-un interviu pentru revista Time, cum forţele ruse au fost aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei.

Zelenski a fost lăudat pentru reacţia sa la invazia rusească, încă de la începutul acesteia pe 24 februarie. Tmpul său ca lider al unei ţări atacate de un vecin mult mai puternic s-ar fi putut încheia în primele ore de la începutul invaziei, potrivit interviului din revista Time, citatat de The Guardian.

Vorbind cu reporterul Simon Shuster, care a petrecut două săptămâni în complexul prezidenţial din Kiev, Zelenski a descris modul în care trupele ruse au fost aproape de a-l găsi pe el şi familia sa în timp ce încercau să pună mâna pe districtul guvernamental al Capitalei, în prima zi a invaziei.

În timp ce multe dintre amintirile sale din acele prime ore au rămas „fragmentate”, Zelenski a spus că zorii zilei de 24 februarie nu pot fi uitaţi. După ce a început bombardamentul, el şi soţia sa, Olena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani şi fiului lor de nouă ani să se pregătească să fugă de acasă. „I-am trezit”, a spus Zelenski pentru revista Time. „A fost zgomotos. Au fost explozii acolo”.

”Armata ucraineană i-a spus lui Zelenski că trupele ruse s-au paraşutat la Kiev pentru a-l ucide sau a-l captura pe el şi familia lui. „Înainte de acea noapte, văzusem astfel de lucruri doar în filme”, a declarat şeful său de cabinet Andriy Yermak.

Focuri de armă au început să se audă în jurul cartierului guvernamental, când s-a lăsat noaptea, în prima zi a războiului, a scris Shuster. „Forţele de securitate din interiorul complexului au stins luminile şi au adus veste antiglonţ şi puşti de asalt pentru Zelenski şi pentru ajutoarele sale.”

Unul dintre puţinii oficiali care au ştiut să folosească armele a fost Alexei Arestovici, un veteran al serviciului de informaţii militare al Ucrainei. „A fost o casă de nebuni, absolut”, a spus Arestovici pentru Time, potrivit adevarul.ro. „Automate pentru toată lumea.”

Trupele ruse au făcut două încercări de a lua cu asalt complexul prezidenţial, în timp ce familia lui Zelenski se afla încă înăuntru, potrivit lui Shuster. În noaptea următoare, după ce a refuzat să primească securitate suplimentară – inclusiv o evacuare de către forţele americane şi britanice care i-ar fi permis să înfiinţeze un guvern în exil – Zelenski a ieşit în curte pentru a înregistra un mesaj video, devenit celebru.

În acel moment, Zelenski a spus că a devenit cu adevărat conştient de rolul său în război. „Înţelegi că se uită. Eşti un simbol. Trebuie să acţionezi aşa cum trebuie să acţioneze şeful statului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *