Skip to content
Societate

Preşedintele Academiei Române, reacție furtunoasă la scandalul „interzicerii Crăciunului” de către UE: Regimurile comuniste au făcut același lucru

PSnews.ro

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a reacţionat dur la aşa-zisa intenţie a Comisiei Europene de a interzice folosirea termenului „Crăciun”, care ar trebui înlocuit cu „sărbători”. Este vorba despre un ghid intern de comunicare pentru oficialii UE, care însă a fost retras în urma reacţiilor politicienilor de dreapta.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a comentat pe Facebook pe marginea scandalului izbucnit pe marginea propunerii lansate de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârşitul lunii octombrie, cu privire la noile principii de comunicare incluzivă.

Documentul a fost interpretat de ziarul italian Il Giornale drept tentantivă de interzicere a termenului „Crăciun”.

„Aud, în preziua Sărbătorii Naţionale de 1 Decembrie – când ne bucuram de o altă sărbătoare naţională, cea a Sfântului Andrei – că se gândesc unii să ne interzică Crăciunul. Aceşti „unii” nu sunt oricine, ci Comisia Europeană, dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluţie prin care termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „sărbătoare”. Aflu că, de această dată, nu s-a reuşit. Pentru unii pare stupefiant, pentru alţii pare ideal, iar pentru cei mai mulţi faptul rămâne indiferent”, scrie Ioan-Aurel Pop pe pagina sa de Facebook. 

Preşedintele Academiei Române face o comparaţie cu regimurile comuniste care au făcut acelaşi lucru: În România, cuvântul „Crăciun” a fost înlocuit cu „Sărbătorile de iarnă”, iar „Moş Crăciun” a devenit „Moş Gerilă”.

Documentul a fost retras

Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficiali să folosească termeni cum ar fi „sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât Crăciunul, și să evite expresii precum „made man” (n.r. – făcut de mâna omului) a fost retras după un protest din partea politicienilor de dreapta.

Executivul UE a decis retragerea documentului lansat de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârșitul lunii octombrie, după un articol din tabloidul italian Il Giornale, care susținea că este o încercare de „anulare a Crăciunului”, scrie News.ro

O serie de politicieni de dreapta, inclusiv fostul președinte al parlamentului european Antonio Tajani, membru al Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, s-au războit ulterior asupra problemei pentru a-și exprima opoziția față de sfatul „absurd”.

„Incluziunea nu înseamnă negarea rădăcinilor creștine ale UE””,, a scris Tajani pe Twitter.

Ca răspuns, Dalli a emis o declarație de scuze. „Inițiativa mea de a elabora linii directoare ca document intern pentru comunicarea către personalul comisiei în sarcinile lor a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene și să prezinte natura incluzivă a Comisiei Europene în toate categoriile sociale. și convingerile cetățenilor europeni. Cu toate acestea, versiunea ghidurilor publicate nu servește în mod adecvat acestui scop. Nu este un document matur și nu îndeplinește toate standardele de calitate.. În mod clar, liniile directoare necesită mai multă muncă. Prin urmare, retrag orientările și voi lucra în continuare la acest document”, a spus ea. Comisia Europeană, împreună cu alte instituții ale UE, a fost mult timp criticată pentru lipsa de diversitate în rândul personalului său. Nu există comisari de culoare.

Ca parte a unei actualizări a limbii care va fi folosită de personalul său, comisia le-a cerut oficialilor să fie mai sensibili în comunicările lor. Potrivit The Guardian, oficialii care lucrează cu colegiul comisiei de 27 de oameni, condus de Ursula von der Leyen, au fost sfătuiți să evite să presupună că toată lumea este creștină, albă și căsătorită. În loc să se refere la Crăciun, oficialii ar trebui să spună „sezonul sărbătorilor”, sugerează documentul. Oficialii au fost sfătuiți să evite pronumele specifice genului și cuvintele și expresiile bazate pe gen, cum ar fi „președinte”, „doamne și domni” sau „făcută de om”.

CITIȚI ȘI: Document al Comisiei Europene, retras după ce recomanda ca termenul ”Crăciun” să fie înlocuit cu “sezonul sărbătorilor”

S-a sugerat ca oficialii să întrebe oamenii care sunt pronumele lor și să fie atenți folosind termeni precum „gay” și „lesbiene” ca substantiv. „Transgender, bi sau intersexual nu sunt substantive.” … „Spuneți persoane trans, homosexuale etc. sau referiți-vă explicit la persoana respectivă”, a fost sugerat.

Sophie in ’t Veld, un europarlamentar liberal olandez, a spus că este îngrijorată de retragerea bruscă a comisiei pe această problemă. Ea a spus: „Comisarul Dalli merită lăudat pentru că a avut curajul de a aborda problema, fie că este într-un mod oarecum stângaci. Dezinformarea concertată și atacurile asupra ei de către extrema dreaptă și răspunsul ulterior la acestea din partea comisiei sunt îngrijorătoare. Trebuie să recunoaștem că Europa și instituțiile sale reprezintă pe toată lumea. Instituțiile ar trebui să fie strict neutre: să nu uităm că majoritatea europenilor nu sunt religioși”, a spus ea.

 

1 comentariu la “Preşedintele Academiei Române, reacție furtunoasă la scandalul „interzicerii Crăciunului” de către UE: Regimurile comuniste au făcut același lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *