Achiziţiile militare semnate Guvern la Guvern, tocmai pentru a ocoli offsetul, nu fac altceva decât să îngroape industria de apărare românească, scrie jurnaldedambovita.ro
Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, atrage atenţia asupra faptului că România participă în teatrele de operaţiuni militare din Irak şi Afganistan, pe cheltuială proprie, fără a beneficia de nimic la schimb.
Asta în timp ce vecinii noştri sârbi care nu participă la astfel de acţiuni militare au primit contracte de ordinul miliardelor de dolari atât pe industrie militară, cât şi pe industrie civilă.
„Uzina de Produse Speciale (UPS)Dragomireşti, dintr-o situaţie net favorabilă, cu un profit destul de bun, a scăzut vertiginos din cauza politicii proaste duse de către ROMARM, dar şi a Alianţei NATO. Nu pot să nu fac legătura între participarea României în teatrele de operaţiuni militare, ca unul dintre cei mai buni parteneri ai SUA, şi România să nu beneficieze de absolut nimic. Putem să spunem aici că în timp ce pentru un militar din Afganistan şi Irak se cheltuiesc sume impresionante, în industria de apărare românească nu s-a simţit şi nu s-a făcut nimic.
Tot ce s-a cumpărat din afară s-a făcut prin acorduri Guvern la Guvern, ceea ce ocoleşte offsetul, respectiv compensarea cu produse româneşti la orice achiziţie. Luăm avioane fără offset ceea ce înseamnă că prăbuşim industria românească de apărare, dar îi îmbogăţim pe americani, luăm Patriot fără offset, fără o impunere de a se realiza în România anumite lucruri, pentru că avem posibilitatea … şi pe rachetă, şi pe lovituri, pe orice tip de armă, ca firmele româneşti să concureze la lucrul acesta. Acordurile semnate Guvern la Guvern ne face să cheltuim miliarde şi înapoi în bugetul României nu vine nimic. Apoi Guvernele vin şi dau din umeri spunând că ni s-a impus. Ce s-a impus? S-a impus României să nu fie sprijinită atâta timp cât participă militar în teatrele de operaţiuni, să nu fie prezentă şi prin industria de apărare sau industria civilă?
Ne uităm la sârbi. Sârbii nu sunt în teatrele de operaţiuni militare, dar ei beneficiază de contracte militare de 2 miliarde de dolari anual pe Irak şi 10 miliarde de dolari pe industria civilă… şi România zero. Asta este situaţia pe 2019, iar din ce văd eu în 2020 va fi şi mai rău pentru noi, pentru că noul Guvern nu vine cu nimic care să spună uite ce vrem noi pentru industria de apărare în programul nostru. Noi în momentul de faţă privim într-un orizont în care nu vedem nimic, pentru că nu se spune nimic…”, a declarat Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Uzina Automecanica Moreni, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare din România.