Președintele ANFP: Vor fi și funcționari publici afectați de reducerile de personal

Captură video Puterea Știrilor

Invitat la Puterea Știrilor, Felix Cozma, președintele ANFP, a detaliat, marți, despre planul de măsuri fiscale și despre concluziile agreate de către PSD și PNL.

Cozma a declarat că există un acord asupra unor serii de măsuri, precum cele cu privire la reducerea personalului bugetar și cele privind reducerea cheltuielilor pentru instituții.

„Aici, sigur că există acord (…), nu este normal să existe situații în care, posturi care nu trebuie să existe în anumite organigrame, sunt acolo, sunt bugetate, consumă bani, nu este normal să existe funcții de conducere create poate artificial (…). Și da, sunt adeptul ideii că sunt necesare anumite măsuri pentru a echilibra situația”, a precizat Cozma.

Invitatul vine și cu un exemplu, privind funcțiile publice, care însumează circa 11% din totalul de bugetari pe care îi are România.

„Fiecare manager trebuie să-și facă o analiză foarte corectă în ograda lui (…) și acolo unde trebuie tăiat, trebuie tăiat. Am văzut că sunt propuneri legate inclusiv de desființare a unor funcții, care cred că sunt benefice. Va trebui să fim foarte atenți și la respectarea, bineînțeles, a drepturilor persoanelor în cauză: să existe posibilitatea să le pună la dispoziție funcții de nivel inferior pe care au posibilitatea să le accepte sau nu”, mai explică invitatul.

Reducerea personalului bugetar ar ajuta, spune Cozma, aparatul de stat și ar face „instituții și mai performante și mai suple”, care, în pandemie, ar fi fost „încărcate” cu angajările în zona de sănătate, în sistemul de apărare, dar și în zona politică.

 Vor fi afectați sau nu funcționarii publici 

Felix Cozma susține că vor fi tăiate posturile care nu sunt ocupate – 200.000 – și care fac gaură în buget, dar sunt discuții (încă) pe tăierea funcțiilor precum cea de „șef birou”, ocupate de funcționari publici.

„Vorbim despre posturi care sunt bugetate. Se va face o economie și prin acest lucru, dar și indirect, prin reducere a cheltuielilor care ar fi urmat. Dacă discutăm, de exemplu, despre o măsură legată de desființarea unui anumit tip de funcție, cum este cea de șef birou sau altă funcție din sistem, desigur că, dacă este ocupată,  afectează persoana respectivă”, conchide politicianul.

 

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL