Președintele ANRE a anunțat ce se întâmplă cu facturile românilor la energie

George Niculescu, ANRE

Invitat miercuri în studioul Puterea Știrilor, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a anunțat ce se va întâmpla cu facturile românilor la energie. Potrivit președintelui ANRE, facturile la energie electrică şi gaze vor rămâne subvenţionate până în 2025. Mai exact, românii vor plăti preţuri mai mici la facturile de la lumină şi gaze încă un an şi două luni, până la sfârşitul lunii martie 2025.

Aşadar, vom plăti 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar, 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi, 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi.

În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani până la sfârşitul lunii martie 2025.

„Românii nu vor avea niciun fel de probleme cu privire la creșteri de prețuri la facturi”

„Vreau să vă spun că până pe 31.03.2025 prețurile la energie electrică și la gaze naturale rămân neschimbate, în sensul în care ele sunt stabilite prin OUG 27, ordonanță de urgență dată în contextul creșterii mari a prețului la energie electrică și la gaze naturale, dacă vă aduceți aminte de toată perioada aceea în care pur și simplu nu am fi crezut vreodată că vom trece cu niște prețuri la bursa de energie de neconceput pentru perioada respectivă. Guvernul României a luat hotărârea de a plafona prețul la energie electrică și la gaze naturale până pe 31 martie 2025. Impactul bugetar este făcut pentru anul 2024 și pe fondul reducerii prețurilor la energie electrică și la gaze naturale pe tot anul, deci nu trebuie să să ne speriem sau să ne fie frică că pe fondul unor perioade cu temperaturi mai scăzute vom fi impactați de creșteri ale prețului.

Noi am făcut la nivelul Autorității de Reglementare o simulare a impactului bugetar pentru schema de sprijin pentru anul 2024 și ne-a reieșit faptul că impactul bugetar va fi de aproximativ trei ori mai mic decât cel din 2023, deci o presiune mai redusă pe bugetul de stat, un efort mai mic pe care Guvernul trebuie să-l facă pentru a oferi această protecție consumatorilor casnici și non-casnici de energie electrică și de gaze naturale. Repet, pe fondul scăderii prețului la gaze naturale și la energie electrică pe piețele angro, lucru care se vede peste tot în în Europa, evident că România nu face excepție. Vreau să-i asigur telespectatorii noștri de faptul că indiferent câte voci vor apărea în spațiul public în perioada următoare, pentru că ne amintim că de fiecare dată în preajma iernii au fost persoane care au dorit să inflameze lucrurile cu privire la siguranța aprovizionării, că vom rămâne fără gaz natural sau că prețurile vor fi foarte, foarte mari, lucrul acesta nu se va întâmpla. Românii nu vor avea niciun fel de probleme cu privire la creșteri de prețuri la facturi, atâta timp cât facturile sunt plafonate conform Ordonanței 27. Repet, până la 31 martie 2025”, a anunțat președintele ANRE, la Puterea Știrilor.

Ce se întâmplă după 31 martie 2025

„Am declarat public, ori de câte ori am avut ocazia, că avem un an la dispoziție, practic tot anul 2024, și trebuie ca toate instituțiile cu rol și cu atribuții pe sectorul acesta energetic să găsească, împreună cu Ministerul de Finanțe, soluții pentru a face o ieșire din această schemă de sprijin în așa fel încât consumatorul de energie electrică și de gaze naturale, repet, atât casnic, cât și non-casnic, pentru că este important de menționat faptul că economia românească trebuie să rămână competitivă, trebuie să nu primească un șoc după 31 martie 2025 și ieșirea din această schemă de sprijin să se facă într-un mod în care activitățile societăților comerciale să nu fie afectate, pe de o parte, precum și bugetele consumatorilor casnici, pe de altă parte, să nu fie afectate”, a mai declarat George Niculescu, președintele ANRE.

 

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: