Preşedintele BEC – mesaj cu ocazia alegerilor din 9 iunie: Participarea la vot este esenţială

Sursă foto: Facebook

Preşedintele Biroului Electoral Central, judecătorul Vasile Bîcu, a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia alegerilor care vor avea loc pe 9 iunie, subliniind că participarea la vot este esenţială, iar renunţarea la exercitarea acestui drept constituţional nu ar avea niciun fel de efect benefic, ci doar ar reduce din capacitatea colectivităţii de a-şi impune voinţa proprie.

„Dragi români, alegători din ţară şi din străinătate, doar câteva zile ne mai despart de data de 9 iunie, dată care, în acest an, a căpătat o importanţă aparte pentru noi, fiind ziua în care îi alegem pe cei care vor avea grijă de dezvoltarea comunităţilor noastre de la nivel local şi judeţean, precum şi pe cei care vor asigura apărarea şi promovarea intereselor românilor în Parlamentul European. Ziua votului ar trebui să fie privită şi tratată, de fiecare dintre noi, ca o zi de sărbătoare, această zi fiind, în esenţă, sărbătoarea democraţiei. Cu acest prilej, sunt celebrate drepturile fundamentale ale omului: dreptul la libera exprimare, dreptul de a fi ales şi dreptul de a alege”, afirmă preşedintele BEC în mesaj.

Judecătorul a arătat că dreptul de a alege reprezintă afirmarea voinţei proprii asupra viitorului comunităţilor, el adăugând că „votul este expresia respectului şi a grijii faţă de copiii, părinţii, fraţii, vecinii şi ceilalţi semeni”.

„Ziua alegerilor este ziua în care puterea se reîntoarce la oameni. Este momentul exprimării opiniei în privinţa celor pe care i-aţi învestit cu încredere în urmă cu patru, respectiv cinci ani, şi al evaluării felului în care aceştia au înţeles să îşi îndeplinească mandatele şi să vă reprezinte interesele. Din aceste motive, exprimarea opţiunii, prin vot, implică un grad înalt de responsabilitate. Aşadar, la alegerea unui anumit competitor trebuie să analizăm, cu seriozitate, dacă soluţiile pe care acesta le propune corespund valorilor, criteriilor şi dorinţelor noastre. Cele trei decenii de procese electorale democratice ne-au dezvoltat capacitatea de a distinge mult mai uşor între simple promisiuni şi acele propuneri care au potenţial real de materializare”, a mai transmis preşedintele BEC.

El a menţionat că „discursul instigator la ură, agresivitatea, discriminarea şi manipularea opiniei publice generează doar dezbinare şi instabilitate, în timp ce echilibrul, stabilitatea şi dialogul constructiv dezvoltă societăţi în care bunăstarea şi respectul faţă de nevoile şi libertăţile celorlalţi primează”.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: