Skip to content
Externe Internațional

Președintele brazilian a refuzat invitația lui Putin în Rusia

dw.com

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a respins vineri o invitaţie la Sankt Petersburg, într-o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, după întâlnirea ratată cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski în marja summitului G7 de la Hiroshima, în Japonia, weekendul trecut, relatează AFP.

„I-am mulţumit (lui Vladimir Putin) pentru invitaţia sa la Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg” (SPIEF), prevăzut în perioada 14-17 iunie, ”şi i-am spus că nu mă pot duce în Rusia în acest moment”, a anunţat Lula, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Dar i-am spus din nou că Brazilia, la fel ca India, Indonezia şi China, este dispusă la dialog cu ambele părţi care iau parte la conflict, în vederea ajungerii la pace”, adaugă el, potrivit News.ro.

Spre deosebire de multe puteri din Occident, Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei şi nu a acceptat nici să furnizeze muniţie Ucrainei.

Brazilia încearcă să se poziţioneze ca mediatoare.

Lula a provocat o polemică după ce a afirmat, în mai multe rânduri că vina războiului este împărţită, în pofida faptului că a condamnat recent invazia rusă a Ucrainei.

În urma summitului G7 de la Hiroshima, preşedintele brazilian s-a declarat ”contrariat” de faptul că nu a discutat în tête-à-tête cu Zelenski.

El a adăugat, cu toate acestea, că nu vede interesul unei întâlniri cu omologul său ucrainean – imediat -. şi i-a acuzatl atât pe Zelenski, cât şi pe Putin, că nu vor pacea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *