Skip to content
Europa

Preşedintele Bulgariei, acuzat că ar fi negociat grațierea unui infractor condamnat în România

" "

Omul de afaceri Plamen Bobocov ar fi făcut presiuni ca președintele bulgar, Rumen Radev, să grațieze un cetățean bulgar condamnat în România. Asta încearcă să sugereze procuratura prin publicarea unor noi discuții pe chat între omul de afaceri și consilierul prezidențial, Plamen Uzunov, transmite Sega.

În urma analizei în desfășurare a concluziilor din expertiza tehnico-informatică a telefonului mobil folosit de omul de afaceri, Plamen Bobocov, s-a stabilit că, la diferite date, în perioada aprilie – mai 2020, el are un schimb de mesaje text cu o persoană salvată în telefon cu numele de Pepi-Ro, precum și un număr salvat cu Prezident-Pl.Uzunov, referitoare la atribuțiile Comisiei pentru Grațiere de pe lângă Președinția Republicii Bulgaria, susține procuratura într-un comunicat oficial.

" "
" "

În urma analizei cronologiei și a conținutului corespondenței, procuratura a ajuns la concluzia că probabil inițialele Pepi-Ro se referă la persoana P.Z.N, cetățean bulgar, condamnat pentru infracțiuni fiscale de către o instanță din România la 6 ani de închisoare, care în prezent își execută sentința într-o închisoare din Sofia, scrie g4media.ro.

La data de 7 aprilie 2020, Pepi-Ro îi trimite lui Plamen Bobocov o fotografie cu o scrisoare adresată președintelui Bulgariei din partea Uniunii Democrate a Bulgarilor din România, în care se cere grațierea cetățeanului bulgar P.Z.N. La 16 aprilie 2020, Pepi-Ro îi trimite lui Plamen Bobocov informații legate de șederea și condamnarea sa în România, inclusiv donații făcute de el.

Câteva ore mai târziu, Plamen Bobocov trimite aceste mesaje către Prezident-Pl. Uzunov. Acesta, la rândul său, răspunde cu următorul mesaj: “Ok, Salutări!”

La 28 aprilie 2020, ora 15.04, Pepi- Ro trimite către Plamen Bobocov următoarea întrebare: „Există vreun rezultat cu privire la problema mea?”. La ora 16.34 s-a înregistrat o conversație între P.B. și Prezident-Pl. Uzunov, apoi la ora 16.36 P.B. îi trimite un mesaj lui Pepi-Ro cu următorul conținut: „Mâine mă văd legat de problema ta! Vom avea ceva, dar nu va fi sclipitor! ”

La 11 mai 2020, Pepi-Ro îi trimite lui P.B. o fotografie cu un conținut într-o limbă străină privind o decizie a justiției române. La 12 mai 2020, ora 12:10, P.B a trimis fotografia către Prezident-Pl. Uzunov. La 12.13, P.B. i-a scris un mesaj lui Pepi-Ro: „Avem nevoie de un extras oficial de la instanța românească și traducerea în limba bulgară!”

La 20 mai 2020, Pepi-Ro a îl întrebă pe P.B.: “Avem vreun rezultat de la comisie?”, iar P.B. răspunde: „Încă nu! Acționează cu traducerea!”.

Procuratura specializată a solicitat șefului închisorii din Sofia un raport oficial. Se constată că P.Z.N. a fost reținut în Bulgaria în noiembrie 2018 în legătură cu un mandat european de arestare emis de o instanță din România în 2014, ca urmare a unei pedepse de șase ani de închisoare pentru infracțiuni fiscale. Din declarația procurorului nu reiese în mod clar dacă persoana a fost grațiată.

Acest lucru reiese însă dintr-o declarație a Președinției de la Sofia. În legătură cu întrebările adresate de presă, Secretariatul de presă a informat că instituția prezidențială nu desfășoară și nu a desfășurat o procedură de grațiere a persoanei Petăr Nenov, informații pe care parchetul le dă astăzi publictății, a anunțat Biroul de presă al șefului statului.

În declarația se mai arată că: „Administrația Prezidențială nu a primit o cerere de grațiere din partea domnului Petăr Nenov, prin urmare nu a fost demarată nicio procedură de grațiere. De două ori – în martie 2015 și în aprilie 2020 – la Administrația Prezidențială s-au primit scrisori de la Uniunea Democrată Bulgară din România (BDS) în care aceasta pledează, cu diverse ocazii, pentru președintele său onorific, Petăr Nenov. Aceste scrisori nu pot reprezenta o bază pentru procedura de grațiere, lucru de care a fost informată și Uniuniea Democrată Bulgară din România, printr-o scrisoare oficială.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *