Învitat în studioul Puterea Știrilor, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a discutat și despre scandalul dintre România și Ucraina privind canalul Bîstroe. „Nu știu dacă nu cumva a fost prea exacerbată toată această dispută vizavi de Bîstroe. Nu văd Ucraina, în situația în care se află, că au program foarte nuanțat de dragaj pe Bîstroe cu niște fonduri colosale, pentru că nu știu dacă își permite Ucraina în aceasta etapă, când au nevoie de motorină pentru a susține tehnica de luptă pe front. Nu știu dacă este un program de dragaj din acesta foarte bine conturat. Înclin pentru prima dată să le dau cât de cât crezare ucrainenilor că au fost lucrări de întreținere.
În cazul acesta cu Bîstroe, noi, cu mult înainte să se ajungă pe Bîstroe, avem acel cot la dreapta la Pătlăgeanca, exact așa se numește între Pătlăgeanca și Tulcea, teritoriu 100% românesc pe care îl putem draga și să îi lăsăm pe brațul Chilia la nivel de trecut Dunărea în picioare, dacă vrem. Avem și noi metodele noastre. Posibilități sunt: să mărești debitul pe Dunărea românească pe brațul Tulcea, de la Pătlăgeanca la Tulcea și de la Tulcea, Sulina, Sfântul Gheorghe și rezolvăm problema”, a afirmat Mihai Daraban.
Tot președintele CCIR mai afirmă că România a fost ponderată în această dispută „suntem exagerat de moderați aici, negocierile implică și să mai trântești ușa, mai ieși, mai intri din nou.”
„Pe de altă parte, noi cred că suntem- când apare câte o chestiune de din aceasta cu impact internațional – parcă suntem foarte defensivi, noi plecăm de la o idee de a nu supără cum a fost și cu Schengen , o discuție plecând de la premisa: Domne să nu-l supărăm pe cel din față! Cred că suntem exagerat de moderați aici, negocierile implică și să mai trântești ușa, mai ieși, mai intri din nou. Negocierile nu sunt plecate pe gândul: Domne, orice să nu-l supăr pe cel din față.”
De asemenea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României susține că ecosistemul Deltei Dunării poate fi distrus doar dacă „ nu mai curge Dunărea prin ea”, nicidecum de lucrările de dragare.
„Nu cred că se distruge Delta Dunării cu una, cu două. Dunărea curge, nu o oprește nimeni, Delta ar fi distrusă dacă nu mai curge Dunărea prin ea, deci nu e așa de ușor de distrus Delta Dunării. Bun, sunt niște mișcări de ape, niște chestiuni hidrotehnice, dar știți cum e, înflorește pe de o parte, cade în altă parte” a conchis Daraban la „Puterea Știrilor”.
Ucraina a aprobat parțial efectuarea de măsurători pe canalul Chilia
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă că ucraineii au dat un ”acord parţial” pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri, însă doar de la kilometrul 22, nu de la kilometrul 11, cum solicitase partea română. ”Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe canalul Bâstroe”, arată el.
”Partea ucrainenă a dat un acord parţial pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord priveşte sectorul cuprins între km 22 şi km 116 pe acest braţ al Dunării, iar măsurătorile se vor desfăşura doar pe timpul zilei”, a arătat Grindeanu, joi, într-o postare pe Facebook.
El a explicat că, în discuţiile anterioare cu oficialităţile ucrainene, a solicitat ca măsurătorile pe braţul Chilia să înceapă de la km 11.
„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22) dar şi pe canalul Bâstroe. În condiţiile în care inclusiv reprezentanţii Comisiei Europene au susţinut solicitările României, consider că este în interesul ambelor ţări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braţ Chilia şi pe canalul Bâstroe”, a arătat el.