Skip to content
Politică

Președintele CCIR arată cum pot da lovitura firmele românești în străinătate

observator.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, arată cum pot da lovitura firmele românești în străinătate.

Oficialul a declarat, luni, la DCNews Live, că încurajează firmele românești să treacă granițele Europei în domeniul afacerilor, Daraban exprimându-și încrederea că România va ieși învingătoare în acest proces.

Eu încurajez firmele să iasă din granițele Uniunii Europene cu afacerile. Pentru că riscăm să rămânem în spațiul european ca o economie de subcontractori, la puterea pe care o au agenții economici autohtoni. Dacă ne uităm cum arată exportul României, 70% fiind către UE, 15% către țările europene non UE și pe restul planetei, din păcate, doar 15%, atunci acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri. Eu nu mai am ce face, să spun, noi, sistemul cameral, în a încuraja multe business-uri în spațiul european. În spațiul european, agentul economic se contactează în mod direct, se urcă în avion, își fac vizite. Într-o zi se pot încheia foarte multe, cu dus și întors.

Punem foarte mult accent pe spațiul extra european, unde și capabilitățile noastre, că vorbim de sectorul de servicii, pentru că nu trebuie să ne preocupe numai vânzarea de bunuri, ci și vânzarea de servicii aferente. Eu cred că aici este o pâine de mâncat, cum s-ar spune. Dacă ne gândim la America Latină, la sudul Asiei, Africa, la Extremul Orient, sunt foarte multe oportunități neexplorate, serviciile în construcții industriale, de exemplu”, a afirmat Mihai Daraban.

De asemenea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României are încredere în capacitatea firmelor românești de a ieși câștigătoare în aceste exporturi.

„Noi avem suficientă expertiză pe anumite piețe ca să fim noi câștigători. Se caută în America Latină să se construiască șantiere navale, rafinării. Sunt zone în care capitalul american nu e foarte bine văzut, de aceea spun că avem șanse. Sunt șanse de Africa, sunt șanse multiple pe Asia”, a adăugat Mihai Daraban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *