Skip to content
Internațional

Președintele CCIR, Mihai Daraban, întrevedere cu ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman: Creșterea schimburilor comerciale bilaterale și impactul pandemiei asupra economiei, printre subiectele abordate

ccir.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a avut, miercuri, o întâlnire cu ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman. În cadrul întâlnirii care a durat aproximativ trei ore, cei doi oficiali au discutat despre posibile soluții cu privire la creșterea schimburilor comerciale între cele două țări, precum și despre impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei celor două țări, creșterea investițiilor SUA în România și facilitarea accesului antreprenorilor români pe piața americană și a celor din SUA în spațiul european, după cum se arată într-un comunicat de presă al CCIR.

În acest context, Mihai Daraban a declarat că România ar trebui să fie mai tentată de piața americană, „America fiind un hub pentru multe direcții economice și nu numai”: „Am avut o întâlnire extrem de fructuoasă cu E.S. dl. Adrian Zuckerman, în care am reușit să atingem foarte multe dintre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, atât cel din România, cât și cel din SUA, mai ales, acum, în perioada pandemiei. Statele Unite au avut o creştere economică de 33,1% în trimestru al treilea al anului 2020. Este o piață extrem de dinamică. Totodată, este o piață care ar trebui să ne tenteze mai mult, decât ne tentează, în prezent, piața Uniunii Europene, unde din nefericire, am ajuns o economie de subcontractori.

În SUA există cea mai mare densitate de multinaționale, care oferă investitorilor un potențial uriaș de a pătrunde și pe alte piețe, America fiind un hub pentru multe direcții economice și nu numai. După cum știți, misiunea CCIR este de a sprijini internaționalizarea business-ului românesc, de a ajunge și în etapa de export de servicii”, a declarat președintele CCIR.

La rândul său, diplomatul american a vorbit despre interesul Statelor Unite referitor la dezvoltarea sectorului privat din țara noastră. “SUA și-a exprimat de foarte mult timp interesul în ceea ce privește dezvoltarea antreprenoriatului și a sectorului privat din România. De altfel, acest lucru reprezintă un pilon de bază al Parteneriatului Strategic dintre cele două state. Sunt ferm convins de faptul că un mediu de afaceri sănătos reprezintă un element foarte important pentru construirea și consolidarea democrației.

Dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri este urmată, negreșit, de creștere economică. Nu trebuie să uităm însă de aplicarea statului de drept, un alt element esenţial pentru o economie puternică. Mediul de afaceri are nevoie de o legislație sănătoasă, de predictibilitate, de legi care nu se schimbă de la o zi la alta”, a spus Adrian Zuckerman.

La finalul anului 2019, valoarea schimburilor comerciale bilaterale România – SUA era de 2,1miliarde euro, potrivit datelor oferite de Oficiul Național al registrului Comerțului (ONRC). Totodată, în luna martie a acestui an, 7.903 de companii americane erau active în România, cu o valoare totală a capitalului social subscris de aproape 1,1 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *