Daraban, CCIR: Nu e nevoie de referendum pentru reorganizarea administrativ-teritorială

daraban
Sursa foto: captură video

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț, invitat în emisiunea „Puterea Știrilor”, a vorbit despre reorganizarea administrativ-teritorială din țară.

Acesta crede că schimbarea hărții României prin reorganizarea administrativ-teritorială și desființarea de județe sunt lucrui benefice.

„Se vorbește de 12 județe, ceea ce e și mai bine decât am propus noi. 15. Știți de ce? Că n-am vrut să zic 11, că SRI-ul a împărțit în 11 direcțiile lor regionale și am zis dacă spun 11 o să fie unii care să zică că m-a învățat SRI-ul să zic asta și atunci m-am luat după cele 15 Curți de apel existente, dar văd că există propunerea aceasta cu 12, ceea ce e de salutat. Da, i-aș spune domnului ministru Veștea că nu trebuie schimbată Constituția, dacă avem tăria să ne numim în continuare județe și nu regiuni sau alte trăznăi de nume”, explică Daraban.

Expertul invită la pragmatism și economie la buget, mai ales date fiind condițiile actuale.

„România este organizată în județe, municipii, orașe, comune, sate. Da. Deci, dacă noi nu deraiăm de la aceste principii ale Constituției și acele 12 prezentate se vor numi județe, în continuare nu avem nicio treabă cu referendumul, adică, haideți să fim puțin pragmatici, hai să nu ne aruncăm în niște chestii ca să facem cheltuieli”, mai punctează el.

Invitatul crede că electoratul va aplauda această reorganizare administrativă, atât de vitală. Însă nu pot fi trecute cu vederea problemele grave de la nivel politic.

„Problemele stau în interiorul partidelor. Acolo sunt problemele, pentru că sunt domni, primari cu puteri, cu funcții în partid, la nivel județean ș.a.m.d. chiar și la nivel național. Deci, repet, nu trebuie niciun referendum, pentru că dacă ai stabilit printr-o lege asumată și nu e genul de lege să intre în dezbatere publică, că este un un never ending story. Da, deci aceasta este o lege care se asumă. Se iese seara la televizor, în fața Parlamentului, ca prim-ministru. Poate să fie Parlamentul gol, să nu fie nimeni în sală, camerele de luat vederi contează și să citești conținutul legii de la ora 0:00. România are 12 județe în forma prezentată de dânșii, nu 15, ca cum am zis noi, dar foarte bine că 12 județe care se vor numi cum le-au denumit dânșii”, explică acesta.

Daraban crede că este necesar un termen de șase luni pentru comasarea administrațiilor sau mai bine zis, a dosarelor administrative.

„Într-adevăr, sunt pierderi, că de asta facem restructurare administrativă, să dispară locuri de muncă. Dar sunt mai mulți bani la buget”, conchide președintele CCIR.

 

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: