Preşedintele Curţii Constituţionale Marian Enache a avut o întrevedere, miercuri, cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti Peer Gebauer. Preşedintele CCR şi-a exprimat dorinţa de realizare, în mandatul său, a unei întâlniri bilaterale, la Bucureşti, cu judecătorii de la Curtea Constituţională Federală şi a subliniat „forţa argumentativă a jurisprudenţei germane cu privire la valoarea demnităţii, protecţia drepturilor şi libertăţilor, precum şi a principiului proporţionalităţii”.
„La întâlnire au mai participat, din partea autorităţii române de jurisdicţie constituţională, doamna judecător Laura-Iuliana Scântei, domnul Benke Károly, prim-magistrat-asistent, doamna Cristina Titirişcă, magistrat-asistent, directorul Cancelariei preşedintelui, iar din partea Ambasadei Republicii Federale Germania, doamna Pauline Boldt, ofiţer în cadrul Secţiei Protocol, Presă şi Politică. Întrevederea a decurs într-o atmosferă cordială, deschisă şi constructivă, în care preşedintele Curţii Constituţionale a evocat relaţiile bilaterale foarte bune şi continue cu instanţa constituţională federală. Preşedintele Marian Enache a arătat că, încă de la înlăturarea regimului comunist şi începuturile democraţiei în România statul român a primit sprijin de la instituţiile şi fundaţiile federale, precum şi că a beneficiat de expertiza constituţionaliştilor germani în procesul de elaborare a Constituţiei României din 1991. De asemenea, a arătat că, personal, este foarte ataşat de doctrina germană a statului de drept, fiind una dintre cele mai elaborate şi riguroase”, arată postarea de pe pagina de Facebook a CCR.
Preşedintele Curţii Constituţionale din România şi-a exprimat dorinţa de realizare, în mandatul său, a unei întâlniri bilaterale, la Bucureşti, cu judecătorii de la Curtea Constituţională Federală, subliniind forţa argumentativă a jurisprudenţei germane cu privire la valoarea demnităţii, protecţia drepturilor şi libertăţilor, precum şi a principiului proporţionalităţii, mai indică sursa citată.
Totodată, Laura-Iuliana Scântei a evidenţiat importanţa relaţiilor dintre curţile constituţionale din statele membre ale Uniunii Europene, fiind o formă de diplomaţie judiciară care trebuie extinsă, şi a apreciat Curtea Constituţională Federală, care reprezintă un reper în multe domenii, cum ar fi schimbările climatice şi materia bugetară.
„E.S. Dr. domnul ambasadorul Peer Gebauer a apreciat că relaţiile bilaterale dintre cele două state sunt foarte strânse în mai multe domenii – economic, cultural, social şi academic – şi că, în decursul ultimilor ani, aceste relaţii au devenit şi mai importante. Germania este recunoscătoare pentru faptul că are în România un partener de încredere într-o regiune care a devenit din ce în ce mai importantă din punct de vedere geo-politic. De asemenea, din perspectiva formaţiei sale juridice, a menţionat că ştie care sunt rolul şi problematica unei curţi constituţionale pentru buna funcţionare a unui stat şi că îl bucură faptul că există un schimb de experienţă consistent pe teme juridice, precum şi o tradiţie de colaborare între cele două curţi”, mai spune sursa menţionată.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News