VIDEO UPDATE Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru 30 de zile. Filmul flagrantului

Dumitru Buzatu
Sursa foto: vasluiazi.ro

UPDATE, ORA 20.31

În mediul online au apărut imagini cu momentul în care Buzatu ar primi banii.

UPDATE, ORA 19.57

Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, în dosarul în care este acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită.

Decizia instanţei a fost anunţată de avocatul lui Buzatu, Daniel Atasiei, notează Agerpres.

UPDATE, ORA 19.00

Dumitru Buzatu a ajuns sâmbătă la Tribunalul Vaslui, în faţa magistraţilor care vor decide dacă va fi arestat preventiv.

UPDATE, ORA 18.09

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, va emite la începutul săptămânii viitoare ordinul de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, dacă vor fi îndeplinite condiţiile.

Citeşte mai multe aici.

UPDATE, ORA 16.33

Încă o persoană a fost reţinută sâmbătă în dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, un expert, acuzat şi el de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă. Acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul rapoirt realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Judeţean şi care nu corespundea realităţii din teren. Raportul era necesar, după ce între Dumitru Buzatu ăi omul de afaceri au apărut divergenţe în legătură cu plata lucrărilor şi implicit cu cuantumul mitei care trebuia remisă lui Buzatu. De asemenea, expertul i-a mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factori de decizie din CJ Vaslui pentru a-i achita facturile pentru lucrările executate. Dumitru Buzatu a fost deja reţinut în acest dosar, notează news.ro.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracţiunilor de uare de mită şi  trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul judeţean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză,  şi inculpatul Buzatu Dumitru, preşedintele Consiliul judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor de aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

”În acest context, Consiliul judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială  – al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică – administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză, în care erau trecute date care nu corespundeau realităţii din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul judeţean Vaslui şi implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini)”, precizează DNA.

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

Expertul a primit în datele de 02.03.2023 şi 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită şi acceptată de către factorii decidenţi din cadrul instituţiei publice, printre care şi inculpatul Buzatu Dumitru.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Duminică, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE, ORA 13.49

Gabriela Crețu, fosta șotie a baronului local Dumitru Buzatu, a fost suspendată din PSD, odată cu decizia de a-l exclude pe șeful CJ Vaslui. Aceasta vrea să conteste suspendarea și a spus, la Digi24, că bunurile din declarația de avere a liderului din PSD au fost obținute legal. „Nu am niciun argument ca să spun că nu. Că știu cum se duce la prășit, la strâns fân”, a mai spus senatoarea.

„Nu sunt de acord cu decizia conducerii PSD. În primul rând, trebuie să spun că nici nu cred în vinovăția lui Dumitru Buzatu. Cred că a fost o înscenare, dar nu înțeleg în niciun fel suspendarea mea din partid. Sunt membră a acestui partid din 4 ianuarie 1990. Am construit la acest partid. Am trecut prin 5 rânduri de alegeri. Sunt la al cincilea mandat. Am fost căsătorită, e adevărat, cu Dumitru Buzatu în tinerețe. Suntem despărțiți de peste 20 de ani și divorțați legal din 2015. Singura sugestie de explicație, că nu s-a vorbit cu mine în mod direct, a fost dvs, reacția presei. Am muncit în acest partid. Am muncit în Parlament și am încercat să-mi fac datoria cât am putut mai bine. Dar am început să cred că adevăratele voci din politica românească trebuie excluse. Sunt foarte îngrijorată de ceea ce se întâmplă, sunt membru al PSD. Dar nu recunosc niciun fel de responsabilitate personală. Sper că doar din faptul că numele meu a fost asociat acelui căruia eu cred…că a fost o înscenare. Și dacă ar fi adevărat, nu văd în ce măsură responsabilitatea mea politică e mai mare decât a oricăruia dintre colegi. Nu văd ce responsabilitate legală am în eventualitatea că există vreo problemă acolo. Și nu văd de ce n-am avut dreptul să vorbesc în numele meu. N-am fost sunată. M-am trezit în Biroul Permanent Național (al PSD – n.red.) că se propune suspendarea mea din PSD. Voi contesta decizia la comisia de integritate a partidului, ca să mi se explice care sunt motivele, altele decât cele ale poziției mele politice mai dure, pe care la am în mod obișnuit. Dar astea nu sunt motive de suspendare din partid, dimpotrivă, sunt de discuții într-un partid în care membrii au opinii și le discută în același fel și contradictoriu între colegi”, a afirmat Gabriela Crețu.

Întrebată dacă este posibil ca terenurile, imobilele și autoturismele care apar în declarația de avere a lui Dumitru Buzatu să fie cumpărate din veniturile unui bugetar, Crețu a răspuns:

„Nu este bugetar, deși, bineînțeles, conform legii, nu exercită administrarea. Nu verific declarațiile de avere ale președintelui CJ. Eu cred că sunt în mod legal obținute. Nu am niciun argument ca să spun că nu. Că știu cum se duce la prășit, la strâns fân și la…deci nu cred că sunt din alte surse. Dar nu văd de ce mă întrebați pe mine, că repetați fixat aceeași eroare pe care…Nu știu, că nu i-am urmărit…până la un moment dat, până ce am divorțat legal când….am ținut să ne clarificăm situația, care era clară de multă vreme, că nu eram împreună. Dar am ținut să clarificăm, tocmai ca să nu mai trebuiască să mai trimitem de la unul la altul declarațiile de avere când era vorba de făcut declarații de avere, dat fiind că și eu sunt persoană publică”.

UPDATE, ORA 13.12

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, susţine că deciziile luate de partid în ceea ce îl priveşte pe Dumitru Buzatu – reţinut de DNA pentru o mită de peste un milion de lei – şi pe membrii familiei acestuia care au legătură cu PSD nu au fost unele uşoare, el explicând că „până la urmă, noul Partid Social Democrat a decis să meargă înainte într-o formulă perfect curată şi corectă”. Romaşcanu mai spune că Dumitru Buzatu a fost foarte timp în funcţiile pe care le-a deţinut la nivel administrativ pentru că oamenii de acolo l-au votat.

Detalii aici.

UPDATE, ORA 10.41

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat sâmbătă, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu – reţinut de DNA pentru o mită de peste 1 milion de lei – a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, soţia lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

UPDATE, ORA 09.58

Liderii PSD s-au reunit sâmbătă dimineață de urgență în ședința Biroului Politic Național, pentru a decide excluderea din partid a lui Dumitru Buzatu, prins în flagrant luând mită 1,25 milioane de lei, pentru acordarea unui contract de lucrări publice.

Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a declarat sâmbătă, la sosirea la sediul PSD, că nu se aştepta ca Dumitru Buzatu să ia mită, punctând că acesta va fi exclus din PSD.

„Nu am discutat (cu domnul Buzatu – n.r.). Incredibil ce s-a întâmplat cu el. Comentarii… fără cuvinte. Nu mă aşteptam la aşa ceva de la domnul Buzatu. Organele statului să îşi facă datoria. Foarte dezamăgit, nu am crezut că un om la 68 de ani poate să facă un asemenea lucru”, a spus Stănescu.

El a reconfirmat că Buzatu va fi exclus din PSD.

„Nu există nicio soluţie. Aşa cum a spus preşedintele Marcel Ciolacu, astăzi va fi exclus din PSD”, a mai adăugat secretarul general al PSD.

Marcel Ciolacu a ajuns și el la sediul partidului în jurul orei 9:00, dar a precizat că va face declarații după ședință, notează digi24.ro.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reținut de procurori sâmbătă dimineața după aproape trei ore de audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi.

Dumitru Buzatu a fost adus, vineri noaptea, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi. În prealabil, procurorii anti-corupţie au făcut timp de aproape șapte ore percheziţii la locuinţa acestuia din comuna Ştefan cel Mare. La faţa locului a fost prezent şi fiul acestuia, Tudor Buzatu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

El a fost prins în flagrant de procurorii anti-corupţie, când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract pentru reabilitarea unui drum județean din Vaslui. Suma reprezenta comisionul de 10% pentru acordarea contractului. Banii marcaţi ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.

Întreaga operațiune a fost filmată de procurori, notează stiri.tvr.ro.

Vineri seara, la scurt timp de la apariția primelor informații pe acest subiect, președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat pe pagina sa de Facebook că va convoca sâmbătă, de urgență, Biroul Politic Național, în format online, și va propune excluderea lui Dumitru Buzatu din partid.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL