Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Celea, a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce are un buget limitat care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală şi a precizat că asigură pe toată lumea de efortul pe care îl facem pentru garantarea accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate.
Cristian Celea a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că va începe joi discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, a medicilor din ambulatoriu şi stomatologilor.
“Joi, 18 ianuarie, începem în cadrul dialogului pe care îl avem cu cele trei segmente de discuţii, care vor fi dublate şi de discuţiile şi negocierile cu colegiile medicilor, în afara de cele pe care ne dorim să le facem cu patronatele. Ştim cu toţii că avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe. Dar asigurăm pe toată lumea de efortul pe care ne dorim să-l facem şi sper să şi reuşim să îl facem în vederea garantării accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate. Sper să reuşim împreună cu actorii din sistemul de sănătate să parcurgem procesul legal de transparenţa decizională, care va începe joi, la ora 18”, a declarat Cristian Celea.
El a menţionat că în această lună vor fi finalizate şi plăţile restante pentru serviciile anului 2023.
“Vom finaliza în această lună toate plăţile restante pentru serviciile anului 2023. Multe dintre ele, mă refer la servicii medicale care vor fi plătite la nivelul lunii noiembrie, fiindcă ştiţi prea bine că luna decembrie va fi plătită în cursul acestei luni din fondurile alocate pentru această lună de către repartiţia care ne vine de la Ministerul de Finanţe, atât la nivel de credite de angajamente, cât şi la nivel de credit bugetar”, a transmis preşedintele CNAS.
El a adăugat că fondurile pentru medicină de familie, ambulatoriu şi stomatologie sunt mai mici decât cele de anul trecut.
“Ştiţi şi din alocuţiunile pe care le-au avut colegii medici de familie şi din celelalte domenii că la nivelul anului acesta creditele bugetare pentru cele trei domenii de activitate sunt deficitare. Sunt la un nivel cu aproximativ 25 – 28% mai mici la medicina de familie, 35% la ambulatoriul de specialitate, la medicina clinică şi la fel de nesatisfăcătoare şi la stomatologie. Este lucru pentru care va trebui să găsim soluţii împreună cu furnizorii de servicii medicale şi este în contextul general în care creditele de angajament şi bugetare pentru acest an vor avea nevoie de o refinanţare probabil la nivelul trimestrului IV al anului în curs”, a explicat Cristian Celea.
“Au fost mai multe discuţii cu Ministerul de Finanţe. Le-am început încă din decembrie, din 24 cu argumentele necesare, mai ales pe aceste domenii. Toate domeniile sunt vitregite, dar mai ales acestea trei. A rămas ca pe baza proiecţiei, rezultatul consultării şi negocierilor să facem, cu aprobarea Ministerului de Finanţe, nişte viramente între domeniile de activitate, în aşa fel încât practic să încercăm să reechilibrăm situaţia unde este cea mai deficitară, respectiv medicii de familie, clinicul”, a transmis preşedintele CNAS.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News