Skip to content
Politică

Președintele CNCD crede că Iohannis ar trebui sancționat pentru declarațiile despre „autiști”, dar el nu va propune autosesizarea

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Astlosz Csaba, spune că nu va propune autosesizarea Consiliului în cazul declarațiilor președintelui Iohannis legate de persoanele cu autism, dar își menține opinia avută în cazul Dăncilă – astfel de afirmații făcute de un demnitar ar trebui sancționate măcar cu un avertisment. Asztalos Csaba a declarat, miercuri, pentru HotNews, că până acum CNCD nu a primit nicio plângere legată de declarațiile șefului statului.

Având în vedere acea hotărâre a CNCD de nesancționare, o autosesizare în acest caz ar avea aceeași soartă. În cazul unei plângeri, eu îmi voi menține votul – am arătat în cazul Dăncilă că funcția de înalt demnitar al statului influențează comportamente în societate și, din punctul meu de vedere, aduce atingere persoanelor cu autism și familiilor acestora. Știm bine că persoanele cu autism se confruntă cu o formă de stigmatizaree în societate și formatorii de opinie, înalții demnitari trebuie să fie atenți la exprimări. Nu cred că în cazul premierului și nici în cazul președintelui Iohannis se impune o amendă, dar ar fi fost și este necesar un avertisment„, a declarat  pentru HotNews, Astlosz Csaba.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seară, că, dacă ne uităm în urmă, la ce s-a mai întâmplat cu guvernele pesediste, „nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere”. În urma afirmației făcute,  președintele Klaus Iohannis și-a cerut scuze.

Președintele României nu a avut sub nicio formă intenția de a încălca dreptul la demnitate a persoanelor care suferă de autism. Președintele României își cere scuze dacă, în urma afirmației dumnealui, sunt persoane care s-au simțit lezate”, a transmis Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *