Skip to content
Societate

Preşedintele CNCD despre cazul primarului Florea: Analizăm dacă suntem în prezenţa unui discurs de ură

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a declarat că CNCD va lua în curând o decizie privind recentele afirmaţii ale primarului din Târgu Mureş, Dorin Florea, care a spus că familiile care îşi doresc copii trebuie să treacă printr-o anchetă socială.

Florea a fost citat marţi la CNCD, dar nu s-a prezentat, ci a trimis în scris un punct de vedere.

" "

Susţine că ne-am autosesizat ilegal„, a spus Asztalos Csaba, referitor la scrisoare.

Acesta a comentat afirmaţia primarului care i-a transmis să studieze şi sistemele din Finlanda şi Ungaria în acest domeniu.

Cunosc măsurile luate şi în Ungaria şi în multe alte ţări. În Ungaria, vă daţi seama că le cunosc ceva mai bine decât dânsul, că nu am bariera lingvistică. Şi dincolo de asta ştiu ce se întâmplă în ţara vecină, dar sunt măsuri diferite adică … hai, să nu spălăm lucrurile aşa… să le manipulăm. În Ungaria nu se face o anchetă. Dacă eu vreau să fac un copil, nu trebuie să mă duc la o instituţie a statului să îmi spună mie dacă pot să fac sau nu un copil. Nu există aşa ceva în Ungaria„, a precizat preşedintele CNCD, informează agerpres.ro.

Potrivit acestuia, aspectele avute în vedere de Colegiul Director al CNCD în acest caz sunt libertatea de exprimare şi eventualitatea unui discurs de ură.

O să decidă Colegiul în şedinţă, o să dezbatem dosarul să vedem dacă s-a depăşit limita libertăţii de exprimare sau nu şi dacă suntem într-o situaţie de discriminare sau nu. Domnul Florea, bineînţeles, îşi exercită dreptul la apărare cum o fac toate celelalte părţi şi vom analiza şi, dacă ajungem la concluzia că nu a săvârşit, vom da o astfel de soluţie, dacă ajungem la concluzia că a săvârşit, vom da o soluţie de aceasta. (…) Nu pot să mă antepronunţ. Asta vom analiza, dacă suntem sau nu în prezenţa unui discurs de ură„, a punctat el.

Soluţia CNCD va fi luată „în curând, într-un timp rezonabil”, a mai spus Asztalos Csaba.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat săptămâna trecută că acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului ar trebui abordată într-un alt mod decât în prezent, el propunând introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care doresc să aibă copii, pentru a se evita situaţiile în care sunt aduşi pe lume copii doar ca părinţii să aibă o sursă de venit.

Marţi, Dorin Florea a anunţat că a comunicat în scris Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) punctul său de vedere, opinând că este nevoie de o „dezbatere amplă” pe marginea responsabilităţii naşterii unui copil.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *