Skip to content
Societate

Președintele CNCD vine cu explicații după decizia în cazul lui Iohannis: Exprimarea „a dat ungurilor Ardealul” echivalează cu „ungurii fură Ardealul”

Asztalos Csaba Inquam Photos / Octav Ganea

În exclusivitate pentru PSnews.ro, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a explicat motivele care au stat la baza deciziei de a-l sancționa pe președintele Klaus Iohannis pentru afirmațiile referitoare la maghiari. Șeful CNCD a ținut și să aprecieze că argumentele „nu au ținut deloc de politică” așa cum președintele a adăugat miercuri.

Csaba Asztalos susține că exprimarea „a dat ungurilor Ardealul”, echivalează cu „ungurii fură Ardealul” sau „vor să ne ia Ardealul”, iar „în momentul în care spui așa ceva în societatea din România trezești frică în rândul majorității și prezinți minoritatea etnică precum o sursă de pericol la adresa securității și integrității statului român”.

„Pot să vă informez că motivarea hotărârii se va finaliza curând. 99% ea este deja motivată. Se așteaptă finalizarea motivării opiniei separate și li se va indica părților hotărârea integrală. Evident că oricare dintre părți o poate ataca la Curtea de Apel București, în termenul legal. Și anul trecut, când președintele a mai fost sancționat și am intervenit în opinie minoritară, foarte hotărât, a fost aceeași reacție. Pot să spun că argumentele noastre nu au ținut deloc de politică. În primul rând, s-a referit la conținutul declarației în care președintele a folosit exprimarea „a dat ungurilor Ardealul”, care echivalează cu „ungurii fură Ardealul” sau „vor să ne ia Ardealul”. Acestea sunt clișee comunicaționale care s-au construit zeci de ani în România, care au stat la baza regimului național comunist. În momentul în care spui așa ceva în societatea din România trezești frică în rândul majorității și prezinți minoritatea etnică precum o sursă de pericol la adresa securității și integrității statului român. A emis acest mesaj într-o societate în care există prejudecăți foarte puternice între majoritatea română și minoritatea română. 

Potrivit unui sondaj de opinie făcut pentru Academia Română anul trecut și lansat în aprilie-mai, 67% dintre cetățenii români la nivel național cred că Ungaria și maghiarii uneltesc pentru a lua Ardealul. Într-un alt sondaj IRES, la comanda CNCD, lansat anul trecut în februarie, 56% din populația majoritară română nu are deloc încredere sau deloc spre absolut deloc încredere în minoritatea maghiară. Când lansezi un astfel de mesaj ești conștient de prejudecățile care există și de istoria dintre majoritatea română și minoritatea maghiară.

Pe de altă parte, ai utilizat limba unei minorități naționale într-un sens prin care ai creat o atmosferă degradantă față de această limbă. Vorbim și despre modul în care ai utilizat limba, stâlcind limba, transmițând un mesaj cu scopul de a crea o atmosferă umilitoare la adresa unei comunități. Am subliniat și faptul că da, nimeni nu contestă obligația constituțională a oricărui președinte al României de interveni și a lua orice măsură atunci când sesizează vreo faptă care se adresează împotriva integrității și suveranității statului român, dar să o facă într-un fel în care nu încalcă demnitatea umană a altor persoane care aparțin unei minorități. M-aș fi așteptat ca zona de expertiză a președintelui, consilierii săi, să fi fost mai înțeleaptă în aceste subiecte”, a declarat Csaba Asztalos, președintele CNCD pentru PSnews.ro

Amintim că CNCD a decis, miercuri, sancționarea cu amendă pentru Președintele Klaus Iohannis, pentru afirmațiile referitoare la maghiari, dar a amendat și declarații făcute de Traian Băsescu și de lideri ai PSD.

DETALII AICI: Președintele Klaus Iohannis, sancționat de CNCD cu amendă pentru declarațiile despre maghiari. Ce sancțiuni au primit și alți politicieni

9 comentarii la “Președintele CNCD vine cu explicații după decizia în cazul lui Iohannis: Exprimarea „a dat ungurilor Ardealul” echivalează cu „ungurii fură Ardealul”

 1. „Cliseiele” amintite au aparut in primul rand datorita extremismului magiar iredentist si nici decum datorita Presedintelui Romaniei(Trianonul e pus un discutie in cercuri din Ungaria si nu numai, data de 1 Decembrie e tratata cu ura). Uitati ca amendati pe Presedintele Romaniei.Ce ar fi sa puna in spatiul public comentarii sau dovezi care sa arate modul in care s-a pus in practica „intelegerea verbala cu domnul Dragnea” (din comentariul ministrului de externe ungar) sau modul cum domnul Tariceanu a renuntat la mostenirea Gojdu ? Aveti un tupeu mult mai mare decat prevede legea,daca imi permiteti.

  1. Corect este: PSD+UDMR+ALDE+ Pro = PCR!
   Nu mai uit rezutatele de la europene; sute, mii de voturi pentru UDMR în „Regat”. O mulțime de
   „apludaci” ligăi din Moldova, Mutenia, Oltenia au devenit filo-maghiari ori, s-au transformat direct în unguri. Eu întrevăd, cu groază, câțiva pași … P.1. autonomia ținutului secuiesc, p.2. Limba maghiară impusă ca limbă oficială în Transilvania sau chiar Alipirea Ardealului la Ungaria mare și P. „de aur”lipirea fostului regat al valahilor la „Regatul Ungariei”. Încet- încet, vechiul REGAT AL DACIEI va deveni țara migratorilor, unii mongoloizi, alții din nordul Indiei. Vai mama! ((Dacii- români = „mare mămăligă”))

 2. Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), n-a auzit de CONFLICTUL DE INTERESE ! UN UNGUR JUDECĂ O CAUZĂ ÎN CARE SUNT IMPLICAȚI UNGURII ????

 3. Bravo D – le Presedinte pentru atitudine. Cei care au decis sanctionarea dv- stra Nu cunosc istoria poporului roman. Este frustrant cand nepotilor nostri Nu li se aloca un profesor de limba romana pentru ca ei studiaza de ex limba germana si pentru ca asta a hotarat parlamentul roman. Sa nu uitam ca secuii au studiat pentru prima data in limba lor, ajutati de corifeii Scolii Ardelene cand Ardealul era sub ocupatie austro ungara. Noi nu trebuie sa uitam ce s- a intamplat in localitatile Ip si Trasnea. Nici un om nu trebuie sa treaca prin asa ceva. Multumim D- le Presedinte !

 4. Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD),
  Adica pune Lupul la pazit oile!!Pai ce-o s] spuna ungurul!!Incredibil!Din ce popor dobitoc m-am n[scut!
  Dovada!
  Cica Potrivit unui sondaj de opinie făcut pentru Academia Română anul trecut și lansat în aprilie-mai, 67% dintre cetățenii români la nivel național cred că Ungaria și maghiarii uneltesc pentru a lua Ardealul.

  Bai tampitilor,ungurii au inceput lupta/uneltirea acapararii Ardealului IMEDIAT DUPA 1989 ,neam de dobitoci ce sunteti!
  Eu locuiesc in Olanda din 1980.PDupa 1989 imediat am vazut campanii pentru TRANSYLVANIE cu Y (i grec!!!).!
  Ungurii va sapa pe la spate iar voi,popor de sclavi care ati stat 400 de ani sub turci,va meritati soarta!TRÂNTORILOR!

 5. Atentie:
  Tovarase,…
  Exprimarea „a dat ungurilor Ardealul” echivalează cu „ungurii fură Ardealul””,… in „mintea lui bolnava”…. asa este…. O „gindire primitiva” a unui ungur (dupa nume) si probabil ca si este… a unei persoane care „dovedeste” ca „nu a evoluat” deloc, dupa Revolutie (pardon lovitura de stat a bolsevicului ilici).
  Iata ca avem si in prezent,… o „fosila inca vie”, a Ce a insemnat …. „Dictatura prol;etara si muncitoreasca”… de la noi, in sec. 19.
  Vor mai trece sute sau mii de ani, pina sa scapam de … „Ciuma Rosie”…. Sintem acum in sec. 21, an 2020 intr-un „semi-intuneric fortat”, un fel de amestec de „feudalism-sclavagism-primitivism”,… mai ales ca mod de gindire. Sper ca macar la „alegerile parlamentare” de anul acesta sa scapam de acest „Cosmar Rosu”, care a distrus „generatii intregi” de romani.

  Atentie maxima si la … „Furaciunea Voturilor”… de la alegeri, unde bolsevicii rosii…. au o mare experienta, in … „Ciordirea Voturilor”. NU uitati momentul din anul 1946, cind au „Furat si Falsificat” rezultatul Final al … „primelor alegeri libere” de la noi, de dupa cel de al 2 lea razboi mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *