Skip to content
Politică

Președintele Colegiului Medicilor, condamnat la închisoare

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată în aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat, joi, de Judecătoria Iaşi, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile, anunță B1 Tv.

Președintele Colegiului Medicilor din România și rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași, profesorul Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată, în aprilie 2014, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași pentru conflict de interese.

În rechizitoriul procurorilor se arată că acesta s-ar fi angajat pe el însuși în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate și expertizei psihiatrice medico-legale” câștigat și implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iași, al cărui director era la vremea respectivă Vasile Astărăstoae.

„În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă şi de prestări servicii cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului, cât şi cea a angajatului”, a declarat procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Anchetatorii susţin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână.

În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *