Skip to content
Internațional

Preşedintele Columbiei, condamnat la cinci zile de arest la domiciliu

news.ro

Un tribunal regional din Columbia a impus arest la domiciliu timp de cinci zile pentru preşedintele ţării, Ivan Duque, pentru nerespectarea de către acesta a unui ordin judecătoresc pentru protejarea Parcului Naţional Natural Los Nevados, situat în regiunea Eje Cafetero (regiunea cafelei, cunoscută şi sub numele de Triunghiul Cafelei – n.r.), declarată „entitate juridică” în 2020, transmite duminică EFE.

Tribunalul superior din Ibague, oraş situat în centrul Columbiei, l-a mai condamnat pe Duque şi la plata unei amenzi echivalentă cu de 15 ori salariul minim lunar, a relatat cotidianul El Espectador, citat de dpa. Potrivit publicaţiei columbiene, preşedintele Duque nu a respectat un ordin judecătoresc impus guvernării de la Bogota de a proteja parcul naţional în cauză.

Postul de radio Caracol a informat că plante şi animale au făcut obiectul traficului din zona protejată Los Nevados, deosebit de importantă pentru resursele sale de apă.

Potrivit sentinţei publicate sâmbătă de presa locală, guvernul condus de Duque nu a respectat o decizie privind crearea unui Comando Special al Forţei Publice pentru delicte de mediu în acest parc naţional.

Tribunalul superior din Ibague a ordonat „impunerea drept sancţiune a măsurii de arest la domiciliu timp de cinci zile”, punerea în aplicare a deciziei revenind directorului poliţiei columbiene sau superiorului cu astfel de atribuţii de la Casa de Narino, sediul preşedinţiei columbiene, notează Agerpres.

Într-un discurs susţinut în oraşul Monteria, nord, Duque a insistat că guvernul său este angajat să respecte biodiversitatea şi să protejeze parcul natural Los Nevados. El a deplâns decizia Tribunalului superior ca fiind neconstituţională.

Constituţia columbiană stipulează că instituţia Preşedintelui Republicii (care este şi şeful guvernului – n.r.) este autoritatea supremă a statului şi orice acţiune trebuie remisă Comisiei de Anchetă din Camera Reprezentanţilor, indiferent dacă este vorba despre chestiuni administrative sau penale, scrie EFE.

Duque a cerut totodată Procuraturii (Ministerul Public) să acţioneze pentru „a fi cât se poate de clar şi pentru a se putea şti care este adevăratul sens al unei decizii politice, fără bază legală”. El a adăugat că guvernul este gata „să răspundă tuturor apelurilor, dar mereu doar în cadrul ordinii constituţionale”.

Parcul natural Los Nevados, situat în Cordillera Central din Anzii columbieni, cuprinde un complex vulcanic format din Nevado del Ruiz, Nevado del Tolima, Nevado de Santa Isabel, Cisne şi Quindio. Parcul se întinde pe patru departamente din centrul ţării: Caldas, Quindio, Risaralda şi Tolima.

Aria protejată este importantă pentru regiune datorită numeroaselor surse de apă care provin din interior. Gheţarii – în prezent în număr de trei, El Nevado del Ruiz, Santa Isabel şi Tolima, ocupă 4% din suprafaţa parcului. La sfârşitul secolului al XIX-lea existau şase gheţari, dar trei dintre ei s-au topit complet până la sfârşitul anilor 1970, iar, dintre cei rămaşi, specialiştii atrag atenţia că Nevado del Tolima şi Santa Isabel ar putea dispărea complet până în 2040 sau 2050.

Apa de topire din gheţari dă naştere râurilor care îşi au originea în parc şi care formează numeroase bazine şi pâraie de mărimi şi caracteristici diferite. Reţelele hidrografice ale parcului furnizează apă pentru numeroşi locuitori din regiune, inclusiv pentru cultivatorii de cafea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *