Skip to content
Politică

Președintele Consiliului Concurenței: Am găsit probleme la licitaţiile cornul şi laptele

psnews.ro

Bogdan Chirițoiu a vorbit, cu ocazia apariției într-o emisiune radiofonică, despre economia românească la ora actuală.

Mai precis, invitat la emisiunea radiofonică ”Serviciul de noapte”, de la Radio România Actualități, moderată de Maria Țoghină, preşedintele Consiliului Concurenţei a afirmat că pe fondul creșterii inflației într-un mod alarmant (în februarie 2018, rata inflației era de 4,72%), indicele ajunge la 5%, iar aceste este rezultatul relației dintre politica fiscală și cea monetară. Cu alte cuvinte, este relația directă dintre cheltuielile Guvernului și stabilirea dobânzilor de către BNR.

”Asta vroiam la un moment dat să spun, pentru că vorbim de preţuri şi e foarte corect să vorbim de preţuri şi o piaţă care funcţionează bine, deci o concurenţă intensă e un mecanism ca să nu crească preţurile sau ca ele chiar să scadă, dar nu e singurul mecanism, deci preţurile… creşterea preţului la ouă, o creştere din asta extraordinară de zeci de procente poate fi rezultatul unei încălcări a Legii concurenţei. Însă creşterea tuturor preţurilor, ceea ce numim inflaţie, asta nu mai are treabă cu funcţionarea pieţei, dar cu elemente care ţin de fiecare piaţă în parte, de microeconomie – acesta e deja un fenomen care ţine de ansamblul economiei, ceea ce numesc economiştii macroeconomie şi asta… şi e rezultatul, în special a relaţiei dintre politica fiscală, adică cât de mulţi bani cheltuieşte Guvernul şi politica monetară, adică cât de sus pune Banca Naţională dobânzile. Deci momentul când îţi cresc toate preţurile, da, deci când ai inflaţia asta care depăşeşte ţinta, deci te duci undeva spre 5%, acesta e rezultatul, repet, al cheltuielilor pe care le face Guvernul, şi anume /…/deficit bugetar şi a politicii monetare, deci a dobânzii pe care o pune în piaţă Banca Naţională”, a punctat Chirițoiu.

Un alt subiect abordat a fost ancheta asupra Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, prilej cu care Bogdan Chiriţoiu a punctat că autoritatea în fruntea căreia se află se concentrează, în prezent, asupra RCA, ”care e cea mai mare”. Președintele Consiliului Concurenței a subliniat, cu toate acestea, că au existat îmbunătățiri în urma noilor modificări legislative: ”Este cea mai mare parte a pieţei de asigurări şi pe toţi conducătorii auto îi afectează. Noi credem că acolo situaţia s-a îmbunătăţit, ca urmare a legislaţiei introduse în ultimii doi ani, dar dincolo de problemele pe care le avea legislaţia şi poate şi modelul, şi activitatea reglementatorului, nu, au fost acuzaţii că au fost prea soft, la un moment dat, apoi s-au… nu ştiu unde au zic că au fost prea duri. Dar în orice caz, suspectăm faptul că există şi un comportament incorect al actorilor prezenţi pe acea piaţă, da, /…/ de coordonare, schimburi de informaţii între ei, deci nu vorbim de un cartel, nu de un cartel, de o înţelegere să stabilim un preţ, ci de faptul că în momentul când companiile comunică prea mult unele cu altele, îşi pot anticipa mişcările şi dacă anticipezi mişcările concurentului tău, atunci poţi să ştii că nu trebuie să scazi preţul, sau poţi să ştii dacă tu creşti preţul, să crească şi el preţul. Genul de lucruri sunt de asemeni, ilegale. Da, deci asta suspectăm pe zona de RCA şi în câteva luni, o să avem un răspuns, deci noi estimăm că la începutul toamnei vom avea un răspuns.”

În plus, Chirițoiu a afirmat că cele mai multe investigații desfășurate în această perioadă de instituția pe care o conduce din 2009 se referă la asigurări, dar și pe ”zona de licitaţii trucate”. Nici marile lanțuri de hipermarketuri nu vor scăpa în 2018 de ancheta Consliului Concurenței.

”Cea mai mare, într-adevăr, pe care o aşteptăm anul acesta, este cea legată de asigurări, şi nu-i singura, mai avem o a doua legată de asigurări, vorbim de aviaţie acolo, da, deci afectează indirect consumatorii prin preţul biletelor pe care le plătesc la avion. Sunt, însă, investigaţii în lucru pe zona de licitaţii trucate. Suspectăm înţelegeri între companii la lucrări pentru Transgaz, da?! Deci tot în acest an o să ne lămurim dacă avem dovezi că s-a încălcat legea în cazul acelei licitaţii, şi, cum spuneam, vrem să finalizăm şi investigaţia împotriva Carrefour, Cora şi Kaufland, în care suspectăm un comportament incorect în cadrul promoţiilor”, a afirmat Bogdan Chirițoiu, invitat la o emisiune de la Radio România Actualități.

Despre zonele asupra cărora Consiliului Concurenței și-a abătut atenția, șeful autorității menționate a punctat: ”Priorităţile noastre în ultimii ani, au fost cele în care se petrec schimbări importante în economia românească şi în care avem impresia că lucrurile nu merg atât de bine precum ar putea să meargă ele, şi aici aş spune în special sectorul financiar, în care avem deja în derulare câteva investigaţii şi cum am spus, anul acesta terminăm două pe zona de asigurări. Anul trecut am lansat o investigaţie pe leasing, care include inclusiv comportamentul băncilor mamă care sunt propietarele firmelor de leasing. Doi, avem investigaţii pe zona de energie, care e o zonă care te liberalizează şi în care faci o tranziţie la un sistem foarte reglementat, la o componentă mai importantă de piaţă. Aici ne uităm la preţurile pe care companiile, fie ele de gaze, fie de electricitate le cer pentru branşare, pentru extindere, pentru a conecta noi clienţi. Trei, ne uităm la marile lanţuri care comercializează alimente, cum am spus, am avut sancţiuni pe zona asta şi avem anul acesta o investigaţie pe care o finalizăm. Patru, zona de medicamente. Au fost, sunt mai multe investigaţii în lucru. Aici, cum spuneam la începutul emisiunii, ne îngrijorează faptul că se consumă relativ puţine medicamente ieftine în România, deci medicamentele generice îşi au o pondere mai importantă decât în alte ţări din Europa, medicamentele scumpe şi încercăm să explicăm de ce.

Fostul cconsilier de stat în Administraţia prezidenţială a amintit și despre programul ”cornul și laptele”, desfășurat în școli. Chirițoiu afirmă că s-au găsit nereguli în licitațiile acestea. Nici firmele de stat nu au fost mai fericite, întrucât Consiliul Concurenței a luat câteva măsuri serioase: ”La zona de construcţii şi marcaje rutiere am dat sancţiuni, lucrări la firme de stat, cum sunt Electrica, Electrica am francţionat-o anul trecut, avem în lucru investigaţii la licitaţii ale Transelectrica, am sancţionat în trecut şi avem în continuare licitaţii la Trangaz, dar repet, acolo nu vorbim atât de aceste companii, ci de contractorii lor, deci de cei care vin să facă lucrări pentru ele, dar asta fiind spus, în cazul Electrica constat că de fapt erau implicaţi în fraudare şi angajaţii companiei. Se bazau şi pe complicitatea unor oameni din interior şi pentru că, până la urmă, paguba o suportau tot clienţii, tot consumatorii, pe lângă costurile astea mai mari de la achiziţie, erau pasate spre consumatori, pentru asta am sancţionat şi Electrica, deci presupusa victimă am sancţionat-o şi pe ea. (…) Noi sancţionăm numai companiile, şi consider că o companie e responsabilă, trebuie să răspundă pentru ceea ce fac angajaţii ei. Dacă o companie nu selectează bine, nu supraveghează angajaţii, nu are grijă ca ei să se comporte corect, să nu fure, este şi o vină a companiei, dincolo de răspunderea pe care poate să o aibă persoana fizică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *