Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, despre plafonarea prețurilor la alimente

Măsura privind plafonarea preţurilor la alimente de bază şi-a atins obiectivul, înregistrându-se reduceri substanţiale la lapte şi la produsele lactate, la fructe şi legume, cu cele mai mici scăderi de preţ la produsele din carne, a explicat astăzi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. „Ideea este cum mergem mai departe. Ne uităm la ce fac şi alte ţări, ne uităm şi la Grecia, ne uităm la ce au făcut francezii. Putem să ne inspirăm din diferite modele pe care le vedem în Europa. Noi, în general, recomandăm un mecanism voluntar care se pare că are mai multă flexibilitate şi cred că are şanse să ducă la efecte bune pentru populaţie, fără a perturba relaţii economice”, a subliniat el.

„Categoric, atât mecanismul din primăvară, care era mecanismul voluntar, cât şi mecanismul OUG, au avut efect. În ambele cazuri am văzut reduceri ale preţurilor, mai mult la lactate, mai puţin la produse din carne. Am văzut reduceri la toate categoriile de alimente. Evident, cele mai mari s-au înregistrat la cele sezoniere, fructe şi legume. Totuşi, reduceri substanţiale s-au înregistrat la lapte şi la produsele lactate şi reduceri destul de mici la produsele din carne. Ideea este cum mergem mai departe. Ne uităm la ce fac şi alte ţări, ne uităm şi la Grecia, ne uităm la ce au făcut francezii. Putem să ne inspirăm din diferite modele pe care le vedem în Europa. Noi, în general, recomandăm un mecanism voluntar care se pare că are mai multă flexibilitate şi cred că are şanse să ducă la efecte bune pentru populaţie, fără a perturba relaţii economice, fără a perturba retaileri, dar mai ales producători. De la un produs la altul situaţia poate să difere”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: