Skip to content
Economie Societate

Președintele Consiliului Concurenței reacționează după ce i s-a cerut demisia: Nu am greșit cu nimic, acuzațiile sunt incoerente

psnews.ro

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, pentru PSnews, că nu există nicio dovadă sau vreun indiciu că ar fi procedat greșit atunci când Consiliul a decis, în urma unui control, că băncile nu s-au înțeles pentru a manipula ROBOR-ul.

Reacția vine după ce șeful Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a anunțat, marți, că raportul forului legislativ arată că ROBOR a fost manipulat, iar Comisia va propune demiterea lui Chirițoiu.

”Atât discursul, cât și raportul comisiei parlamentare sunt incoerente. Nu există niciun dubiu că investigația Consiliului Concurenței privind comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008 a fost corectă, bine făcută, minuțioasă și că a respectat toate procedurile și prevederile legale. Decizia Consiliului Concurenței s-a bazat pe rapoarte ale experților, inclusiv de la Comisia Europeană, și a fost luată în unanimitate de toți cei cinci membri ai conducerii, nu doar de mine”, a spus Chirițoiu.

Investigația din 2013

Președintele Consiliului Concurenței a explicat de unde a pornit acest conflict cu membrii Comisiei economice din Senat.

”E vorba de trei zile din octombrie 2008. Băncile au fost acuzate că au format atunci un cartel și au manipulat ROBOR-ul în așa fel încât acesta să crească, dar nu e adevărat. Apoi, mi-e greu să înțeleg ce legătură au aceste fapte din octombrie 2008 cu ce probleme avem noi acum în 2019. Situațiile nu sunt deloc comparabile, pentru că abia din 2010 ROBOR-ul intervine în formula de calcul a dobânzilor plătite de populație.

Dacă astăzi spunem de ce ROBOR-ul e mai sus decât tranzacțiile efective între bănci, în 2008 era exact invers, tranzacțiile între bănci se făceau la dobânzi foarte mari iar ROBOR-ul era mult mai jos, datorită intervențiilor BNR”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

”Investigația Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară (apogeul crizei financiare internationale) a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale. În cadrul investigației nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înțelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorității de concurență”, a transmis atunci biroul de presă al Consiliului Concurenței.

Planuri de viitor: rate mai mici pentru populație

În legătură cu solicitarea de demitere a președintelui Consiliului Concurenței avansate de senatorul Daniel Zamfir, Bogdan Chirițoiu spune că ”nu există niciun indiciu, nicio dovadă că eu aș fi făcut ceva greșit”.

”Legea spune clar că demiterea poate să intervină dacă ai o condamnare penală, ceea ce nu e cazul, sau în cazul unei încălcări grave a legii concurenței, ceea ce iarăși nu este cazul.

Cred că ar trebui, mai bine, să ne concentrăm pe ce putem face pentru a scădea ratele plătite de oameni. În sensul acesta sunt lucruri care s-au făcut și lucruri care se mai pot face. În primul rând, e bine că Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege prin care vor scădea comisioanele care se plătesc la tranzacțiile prin bănci sau la plăți în general.

În al doilea rând, cred că e un lucru bun că s-a schimbat formula ROBOR-ului și că mergem pe tranzacții efective și nu doar pe cotații potențiale.

Iar în al treilea rând, trebuie să-i ajutăm pe oameni să se mute cu creditele de pe formula veche pe formula nouă și pentru asta trebuie să facem mai ușoare refinanțările. Sunt lucruri pe care le-a făcut BNR pe tema asta, dar o să venim și noi cu propuneri în perioada imediat următoare și să reducem costurile notariale, costurile legate de cadastru, pentru a face mai ieftină refinanțarea”, a adăugat Bogdan Chirițoiu.

Acuzațiile senatorului Daniel Zamfir

Șeful Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a anunțat, marți, că raportul forului legislativ arată că ROBOR a fost manipulat, iar Comisia va propune demiterea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, și sancționarea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere al BNR.

„ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotaţii s-a dovedit a nu fi una transparentă, ci una aranjată”, spune senatorul ALDE.

”Comisia economică a propus încă de pe 20 martie (de la prezentarea raportului parţial) fie să se decupleze ROBOR de la calculul dobânzilor creditelor în lei, fie să se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice. Preşedintele Consiliului Concurenţei a acţionat împotrivia legii, cu rea credinţă şi a determinat inchiderea acestei investigaţii nesancţionând băncile deşi avea numeroase elemente care să îl ducă la faptul că ROBOR a fost manipulat”, a mai declarat Daniel Zamfir, marți, la Parlament.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *