Skip to content
Politică

Preşedintele Consiliului European, despre politica lui Putin

O relaxare a sancţiunilor impuse Rusiei la summitul liderilor UE din această săptămână este exclusă, a declarat Preşedintele Consiliului European pentru un ziar britanic, potrivit Antena 3.

Donald Tusk i-a acuzat pe liderii care susţin reducerea sancţiunilor că preferă „concilierea” cu Kremlinul în conflictul din Ucraina şi că sunt „naivi şi ipocriţi” în încercarea de a-i oferi lui Putin prezumţia de nevinovăţie.

De pe o poziţie opusă faţă de cea a numeroşi lideri europeni, care îndeamnă la îndulcirea politicii faţă de Moscova, Tusk a catalogat strategia lui Putin ca ostilă în mod direct şi a îndemnat la un răspuns dur. „Ştiu – nu este o intuiţie, ci cunosc acest lucru – că politica lui Putin este mult mai simplă decât discuţiile noastre sofisticate. Unicul răspuns eficient la politica clară şi simplă a lui Putin este presiunea. (Politica sa este) pur şi simplu să aibă inamici, să fie mai puternic decât ei, să-i distrugă şi să fie în conflict”, a declarat preşedintele Consiliului European.

Uniunea Europeană (UE) este necesar să menţină sancţiunile economice impuse Moscovei până când Ucraina preia controlul asupra frontierei cu Rusia, altfel riscă să provoace o criză cu Casa Albă, a declarat Donald Tusk în primul său interviu cu presa europeană, relatează The Guardian online.

În acest prim interviu acordat unui număr de cinci publicaţii europene, Tusk a subliniat că prevederile armistiţiului ucrainean încheiat la Minsk luna trecută între Putin şi cancelarul german Angela Merkel este necesar să fie implementate înainte de orice relaxare a sancţiunilor.

„Înţelegerea de la Minsk are sens doar dacă este implementată deplin. O implementare parţială va fi foarte riscantă pentru Ucraina”, a insistat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *