Skip to content
Economie

Preşedintele Consiliului Fiscal: Avem un buget public fragil, care nu ne permite să asigurăm bunuri de bază cetăţenilor României

news.ro

România are nevoie vitală de NATO, de Uniunea Europeană şi de parteneriatul cu SUA, a declarat, joi, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

„Eu nu cred într-o nouă ordine mondială. Ea poate fi judecată într-un registru simplist într-un fel. Care sunt regulile? Acesta este marea întrebare. Care sunt regulile? Aşa cum am avut şi reguli ale Războiului rece. Sunt reguli şi trebuie să ai reguli pentru că cel puţin este nevoie de furnizarea de bunuri publice în spaţiul global. Lupta contra pandemiei nu se face numai în Europa sau în Statele Unite. Trebuie să o faci la scară globală. Schimbările climatice reclamă cooperare, colaborare. Deci care este dozajul între confruntare şi colaborare? Referitor la România, câteva enunţuri. Oricât am crede că poţi să ai creativitate în diplomaţie şi politică externă, trebuie să ai opţiuni. Poţi să ai o diplomaţie către toate azimuturile, în sensul văzând şi făcând. Deci România are nevoie vitală de NATO şi de Uniunea Europeană. Vedeţi că şi în dezbaterea noastră de acum nu există Uniunea Europeană.(…) O avea Uniunea Europeană slăbiciuni structurale, dar noi suntem aici. Nu putem să ignorăm. Avem nevoie vitală de Uniunea Europeană şi de NATO şi de parteneriatul cu SUA”, a spus Daniel Dăianu, la conferinţa „A 3-a ordine mondială”, organizată de Oxygen events împreună cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

El a declarat că a fost la dezbateri cu figuri ilustre europene, cu ani buni în diplomaţie şi în Parlamentul European, care au spus clar: „vă puteţi chiar bizui pe Statele Unite dacă se întâmplă ceva foarte rău?”

„Vedeţi, dacă europenii spun aşa ceva, pun asemenea întrebări, aşa ceva mi se pare foarte grav şi o spun public. Deşi totuşi în pofida unor asemenea întrebări care sunt periculoase chiar prin enunţarea lor noi aici trebuie să avem statornicie şi să contribuim la repararea unde este nevoie a relaţiei transatlantice şi la consolidarea Uniunii Europene„, a afirmat Daniel Dăianu.

Nu în ultimul rând, preşedintele Consiliului Fiscal a precizat că România are o aşezare geografică foarte complicată.

Nu e avantajoasă, cum ar spune unii, fiindcă arată valenţele strategice ale României. Nu, eu zic că ar fi fost de preferat o altă aşezare geografică, care să ne protejeze mai bine. Avem o poziţie periferică în Uniunea Europeană, din varii motive. Avem robusteţe limitată, revelată şi pandemie în mai multe privinţe. Avem un buget public fragil, care nu ne permite să asigurăm bunuri de bază cetăţenilor României şi de asemenea nici să nu ne putem înzestra din punct de vedere strategic şi militar. Chiar şi atunci când partenerii ne oferă sprijin, ai nevoie şi de resurse interne adecvate. Sistem educaţional public şi sistem de asistenţă medicală în subfinanţare cronică. Toate acestea arată o fragilitate, o vulnerabilitate a economiei şi a societăţii”, a spus Daniel Dăianu.

De asemenea, el a menţionat că România are politici industriale foarte slabe, o risipă a banului public şi o demografie care ne defavorizează, nu suntem în zona Euro şi în Spaţiul Schengen.

CITIȚI ȘI: Confruntarea între SUA și China desenează viitoarea ordine mondială, spune Dungaciu: Nord Stream 2 este un mare avantaj pentru Occident

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *