Skip to content
Politică

Președintele CSM avertizează: „Atacuri „consistente” la independenţa justiţiei pot fi şi în 2015”

" "

Preşedintele CSM, Adrian Bordea, spune, într-un interviu acordat Mediafax, că politicienii au făcut afirmaţii la adresa magistraţilor şi a deciziilor din instanţe în context electoral, încercând să influenţeze alegătorii, însă „atacuri consistente” la independenţa justiţie sunt posibile şi în 2015.

Judecătorul Adrian Bordea a vorbit în interviu şi despre cazul Alina Bica, arătând că la momentul propunerii acesteia pentru şefia DIICOT, Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost informat de „organismele specializate” despre problemele cu posibilă latură penală ale acesteia. Dacă s-ar fi ştiut, „evident că lucrurile luau o altă turnură”, este de părere preşedintele CSM.

" "
" "

Bordea a subliniat că atunci când este vorba de o faptă de corupţie, indiferent cine ar fi implicat, trebuie să suporte consecinţele.

Preşedintele CSM apreciază că un lucru greşit al sistemului este volumul foarte mare de muncă al magistraţilor, susţinând că este inacceptabil ca la o populaţie de 20 de milioane de locuitori să fie 3,3 milioane de procese, în condiţiile în care sunt 4.500 de judecători şi 2.700 de procurori. În opinia preşedintelui CSM, volumul mare de muncă al magistraţilor este generat de o instabilitate legislativă, care generează o instabilitate socială, potrivit Mediafax.

Despre dosarele vechi de cel puţin un deceniu, judecătorul Bordea spune că numărul lor a scăzut de la 217 la începutul anului la 143 „în vară”, iar întârzierile la soluţionare nu ar fi, în majoritatea cazurilor, din culpa judecătorilor.
Preşedintele CSM speră într-un raport MCV care „să arate foarte bine”, dat fiind faptul că România a făcut „un salt calitativ foarte important”, ilustrat şi de scăderea semnificativă a numărului dosarelor aflate de peste zece ani în instanţă.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *