Președintele Fed sugerează că majorările ratelor ar putea accelera. Acțiunile americane scad

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a transmis că banca centrală a SUA va majora, probabil, ratele dobânzilor mai mult decât se credea anterior și că este pregătită să accelereze ritmul de majorare dacă datele economice o vor justifica.

Pierderile indicilor bursieri americani au accelerat: S&P 500 se depreciază cu 0,9%, Dow Jones cu 0,74%, iar Nasdaq Composite cu 0,7%, potrivit profit.ro.

Randamentele obligațiunilor au crescut, acțiunile au scăzut, iar dolarul și-a extins câștigurile față de valutele rivale majore în urma publicării declarațiilor lui Powell.

„Deși inflația s-a temperat în ultimele luni, procesul pentru readucerea inflației la 2% mai are un drum lung de parcurs și probabil că va fi accidentat”, a declarat Powell, în remarcile pregătite pentru comisia bancară a Senatului SUA.

„Cele mai recente date economice au fost mai puternice decât se așteptau, ceea ce sugerează că nivelul final al ratelor dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât s-a anticipat anterior. Dacă totalitatea datelor va indica faptul că este justifică o înăsprire mai rapidă, vom fi pregătiți să creștem ritmul de majorare a ratelor”, a precizat Powell, citat de Bloomberg.

Principalii indici bursieri de la New York se depreciau cu până la 0,5% în jurul orei 17:40 (ora României).

Oficialii Rezervei Federale încearcă să încetinească inflația fără să declanșeze o recesiune care să ducă la creșterea șomajului. Senatorii democrați s-au arătat îngrijorați de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor și este posibil ca unii dintre ei să intensifice presiunile asupra șefului Fed pentru a se retrage, în timp ce republicanii îl acuză pe președintele Joe Biden că a stimulat prea mult economia și l-au îndemnat pe Powell să continue lupta împotriva inflației.

Fed a început acum un an o campanie agresivă de creștere a ratei dobânzilor de referință, care a fost adusă în intervalul 4,5-4,75%. Chiar și așa, economia americană a dat dovadă de o rezistență remarcabilă.

Numărul locurilor de muncă a crescut cu peste 1 milion într-un interval de trei luni încheiat în ianuarie, potrivit datelor Departamentului Muncii, iar cifrele recente privind consumul și inflația indică presiuni persistente asupra prețurilor.

„Dintr-o perspectivă mai largă, inflația s-a temperat oarecum de la jumătatea anului trecut, dar rămâne cu mult peste obiectivul pe termen lung al FOMC (Comitetul Federal pentru Piața Deschisă, n.r.) de 2%”, a declarat Powell.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL