Skip to content
Internațional

Președintele Germaniei: Am eșuat. M-am înșelat în privința nebuniei imperiale a lui Vladimir Putin. Aderarea la Nord Stream 2 a fost clar o greșeală

replica.md

Acum că tot mai multe atrocități comise de ruși în Ucraina ies la iveală, politicienii germani au început să-și pună cenușă-n cap pentru greșelile comise în raportarea față de Moscova. Ultimul pe listă e chiar președintele Frank Walter Steinmeier.

„Am eșuat”, a spus președintele Frank Walter Steinmeier, politician cu o politică favorabilă Moscovei, fost ministru de Externe și fost vicecancelar, citat de Tagesspiegel.

Steinmeier a susținut că Vladimir Putin e vinovat de declanșarea războiului, dar asta nu înseamnă „că nu trebuie să reconsiderăm unele situații în care am făcut greșeli”.

Întrebat despre cele mai mari greșeli făcute de țara sa, președintele Germaniei a răspuns: „Aderarea mea la Nord Stream 2 a fost clar o greșeală. Am ținut să construim poduri în care Rusia nu mai credea și în legătură cu care partenerii noștri ne-au avertizat”.

Același lucru a fost reproșat de Zelenski Germaniei într-un discurs susținut chiar în Bundestagul german: „Dragă popor german, cum e posibil ca, atunci când noi am spus că Nord Stream 2 e un fel de pregătire pentru război, am primit drept răspuns ”e vorba doar despre economie, e economie, economie?”.

Steinmeier a mai admis că l-a evaluat greșit pe Putin: „Evaluarea mea a fost că nu ar accepta ruina completă economică, politică și morală a țării sale pentru nebunia sa imperială. La fel ca alții, am greșit acolo”

„Am eșuat cu înființarea unei familii europene comune în care să fie inclusă Rusia”, a mai adăugat președintele german Frank Walter Steinmeier.

De precizat că fostul cancelar Angela Merkel a transmis că își asumă refuzul admiterii Ucrainei în NATO, la Summitul de la București, greșeală ce i-a fost reproșată de Zelenski. Ea nu va răspunde invitației președintelui ucrainean de a vizita Bucha, informează b1tv.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *