Skip to content
Europa

Preşedintele Germaniei îl acuză pe Putin că a spulberat visul unei ere a păcii în Europa

ft.com

Preşedintele german Frank Walter Steinmeier l-a acuzat, duminică, pe preşedintele rus Vladimir Putin că a spulberat ”visul unei ere a păcii în Europa” pentru a planta ”coşmarul” unui ”război brutal şi ilegitim”, ţinând cont de poziţia Rusiei de ”putere atomică”.

”Astăzi (n.r. duminică), 8 mai, visul unei case europene comune unde domină pacea a fost spulberat; în locul său s-a impus coşmarul”, a spus preşedintele german Steinmeier, în cadrul unui eveniment al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB) cu ocazia împliniriii a 77 de ani de la capitularea Germaniei Naziste.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ”la fel ca în 1945, victoria va fi a Rusiei”, în mesajul de Ziua Comemorării şi Reconcilierii de pe 8 mai, făcând o serie de referinţe la ”nazism” şi numeroase comparaţii între Al Doilea Război Mondial şi războiul din Ucraina, potrivit Le Figaro, citat de News.ro.

”Astăzi, datoria noastră comună este să prevenim renaşterea nazismului, care a provocat atât de multă suferinţă popoarelor din diferite ţări”, a adăugat el, pentru ca ” noile generaţii să fie demne de memoria părinţilor şi bunicilor lor”.

”Din păcate, astăzi, nazismul ridică din nou capul”, a subliniat preşedintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor. ”Datoria noastră sfântă este să îi împiedicăm pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi” în ceea ce Moscova numeşte ”Marele Război Patriotic, ”să se răzbune”, a mai precizat liderul rus.

Rusia va celebra luni, 9 mai, victoria împotriva Germaniei Naziste, prin organizarea unei parade militare urmată de un aşa-numit marş al ”Regimentul Nemuritor”, pentru a aduce un omagiu înaintaşilor care au căzut în război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *