Skip to content
Politică

Preşedintele Iohanis şi premierul Orban – la slujba de pomenire a eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 de la Patriarhie

Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban participă duminică la slujba de pomenire a eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 de la Catedrala Patriarhală, transmite agerpres.

Şeful statului a fost întâmpinat la sosire de ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de premierul Orban, de ministrul Mediului, Costel Alexe, de alţi participanţi la eveniment.

În toate toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române este oficiată duminică, 22 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român. De asemenea, în zilele de 20, 21 şi 22 decembrie 2019, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie ‘89 din întreaga ţară, se vor oficia slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 30 de ani pentru libertatea poporului român, potrivit Patriahiei Române.

„Împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului constituie un prilej de a mulţumi lui Dumnezeu pentru darul libertăţii poporului român, a cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist, precum şi memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decembrie 1989. Comemorarea sau pomenirea lor în stare de rugăciune şi comuniune spirituală este o datorie morală a noastră, a românilor de pretutindeni. Este un act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor, precum şi expresia cea mai reală şi profundă a cultivării legăturii noastre de iubire fraternă cu ei, iubire mai tare decât moartea trupului şi opacitatea mormântului. Iar dacă nu-i pomenim pe eroi, îi îngropăm în uitarea noastră. Însă, pomenirea lor în nădejdea Învierii şi a vieţii veşnice este recunoaşterea demnităţii lor şi speranţa împlinirii dreptăţii pentru ei. (…) Aceşti tineri eroi, care s-au jertfit pentru credinţa, libertatea şi demnitatea poporului român, sunt pomeniţi în rugăciunile Bisericii noastre, în fiecare zi, la Sfânta Liturghie. Ei ne cheamă azi să nu despărţim darul libertăţii de darul credinţei, al sfinţeniei vieţii şi al demnităţii naţionale”, se arată într-un mesaj dat publicităţii în 16 decembrie de ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit oficialului BOR, comemorarea eroilor români din decembrie 1989 ne îndeamnă să preţuim mai mult pe toţi cei care luptă şi lucrează pentru libertatea şi demnitatea poporului român, în orice vreme, dar mai ales când acesta se află în pericol de-a pierde identitatea şi unitatea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *