Skip to content
Politică

Președintele Iohannis a discutat cu ambasadorul malaysian despre românii condamnați pentru trafic de droguri în Malaysia

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe Abdullah Zawawi bin Tahir, ambasadorul malaezian la București, alături de care a discutat despre problema cetățenilor români condamnați în Malaysia pentru trafic de droguri, arată un comunicat transmis de instituția prezidențială, informează b1.ro.

Ionuț Gologan este unul dintre românii condamnați pentru trafic de droguri în Malaysia. În anul 2016, acesta fusese condamnat definitiv la moarte, prin spânzurare, pentru trafic de droguri. Totuși, spre norocul său, în octombrie 2018, Guvernul din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea și va opri executarea tuturor pedepselor capitale, o decizie lăudată de organizațiile internaționale ale drepturilor omului, dar și de diplomații străini.

În cadrul aceleiași întâlniri, președintele Iohannis a transmis interesul părții române de a imprima o nouă dinamică dialogului politic și schimburilor economice dintre cele două țări. În context, au fost reliefate oportunități de afaceri și investiții în domenii precum comerț, turism, IT.

Discuția vine în contextul în care, marți, Președintele României i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Filippos Kritiotis, ambasador agreat al Republicii Cipru, Hassan Abouyoub, ambasador agreat al Regatului Maroc, Abdullah Zawawi bin Tahir, ambasador agreat al Malaysiei, și Ingrid Kressel Vinciguerra, ambasador agreat al Republicii Estonia.

Președintele Iohannis a urat fiecărui ambasador bun-venit și succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în acest sens, arată același comunicat.

În cadrul discuției cu domnul Filippos Kritiotis, ambasadorul Republicii Cipru, Președintele României exprimat deschiderea deplină a țării noastre pentru aprofundarea și extinderea relațiilor bilaterale tradițional foarte bune. Ambasadorul Filippos Kritiotis a exprimat apreciere pentru poziția principială a României în dosarul cipriot. Cei doi interlocutori au căzut de acord că trebuie depuse eforturi suplimentare în domeniul economic, inclusiv al schimburilor comerciale dintre cele două țări. Totodată, au fost evocate ca domenii de colaborare de interes reciproc turismul, educația, agricultura, energia, precum și cooperarea la nivelul instituțiilor care gestionează relația cu diaspora din cele două țări, mai notează instituția prezidențială.

Cu prilejul întrevederii cu domnul Hassan Abouyoub, ambasadorul Regatului Maroc, președintele a evidențiat Marocul ca fiind un prieten tradițional al României, exprimându-și convingerea că, prin eforturi comune, relația bilaterală va continua să fie consolidată. În cadrul discuției, a fost discutată și relația Marocului cu Uniunea Europeană, ambasadorul Abouyoub apreciind modul în care România a abordat Vecinătatea Sudică pe durata Președinției Consiliului Uniunii Europene, în particular relația UE-Maroc.

Cu prilejul întrevederii cu doamna Ingrid Kressel Vinciguerra, ambasadorul Republicii Estonia, președintele a evocat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale și excelenta cooperare în cadrul formatelor regionale, precum B9 și Inițiativa celor Trei Mări, în cazul celei de-a doua inițiative Estonia fiind gazda următorului Summit, din 2020. Președintele României a asigurat că țara noastră are întreaga deschidere pentru a împărtăși Estoniei din experiența sa în găzduirea, la București, a Summitului de succes din 2018. Președintele Klaus Iohannis și ambasadorul Kressel Vinciguerra au evidențiat, totodată, buna cooperare în domeniul securității, afacerilor europene și Vecinătății Estice, unde cele două state au poziții convergente. Ambasadorul Republicii Estonia a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării în domeniile cultural și economic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *