Skip to content
Politică

Preşedintele Iohannis l-a decorat pe Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat cu Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a pe Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic. Filip este cel care a vorbit despre activitatea lui Augustin Lazăr ca şef al comisiei de eliberări din Penitenciarul Aiud în anii ’80.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a domnului Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, în semn de apreciere deosebită pentru determinarea şi curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist şi în semn de respect pentru suferinţele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice. Preşedintele Klaus Iohannis a acţionat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare şi asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile şi principiile europene. Prima acţiune publică a Preşedintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat pentru libertate şi democraţie”, anunţă Preşedinţia.

Din 2014 şi până în prezent, preşedintele României a decorat 55 de foşti deţinuţi politic, care au fost lipsiţi de libertate în mod abuziv, fiind închişi în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele şi coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportaţi de autorităţile comuniste, scrie news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *