Skip to content
Politică

Președintele Iohannis, poziție tranșantă față de schimbarea conducerii ICR: „Poate reuşim să scoatem ICR din zona trocurilor politice”

" "

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Roma, în cadrul unei întâlniri cu studenţii din Italia, că ceea ce se întâmplă la Institutul Cultural Român, unde se schimbă conducerea ”pe şest”, îl îngrijorează, arătând că această instituţie trebuie scoasă din zona trocurilor politice.

CItește și: Demisie din fruntea ICR

" "
" "

”ICR este o instituţie care ţine de ceea ce numim diplomaţie publică. Este o instituţie creată pentru a aduce imaginea pozitivă a României mai departe, pentru a arăta unei lumi întregi care este valoarea enormă a culturii româneşti, care sunt valorile noastre şi care sunt credinţele noastre”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit b1.ro.

Astfel, potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, ”toate acestea nu se fac uşor, ci se fac cu oameni dăruiţi şi cu proiecte bine gândite, îndrăzneţe şi vizibile”.

Citește și: UPDATE Cine a intrat în cursa pentru șefia ICR. Cu ce propunere au venit liberalii

”Din acest motiv, ceea ce se întâmplă în aceste zile la ICR, unde tocmai se schimbă pe şest conducerea, mă îngrijorează. Eu cred că ar fi nevoie de o dezbatere publică pentru a reuşi, împreună, să vedem ce dorim de fapt de la ICR, cum vrem să restructurăm institutul, să îl facem performant în sensul menţionat. E nevoie de profesionişti, de oameni care ştiu cum se construieşte un proiect cultural, ce înseamnă managamentul cultural, în sec XXI”, a mai adăugat președintele.

Totodată, președintele și-a mai exprimat dorința de a scoate ICR „din zona trocurilor politice”.

”După ce ştim aceste lucruri, poate reuşim să scoatem ICR din zona trocurilor politice şi să îl întroducem în zona diplomaţiei politice”, a mai afirmat șeful statului.

Citește și: ULTIMA ORĂ Senatul a ales noul șef al ICR

După demisia lui Lilian Zamfiroiu de la conducerea Institutului Cultural Român, Comisiile de Cultură şi de Politică Externă din Senat au dat, marţi, aviz favorabil pentru Radu Boroianu şi Iulian Tănase pentru postul de preşedinte al ICR.

Propunerea PSD pentru postul de preşedinte al ICR, Radu Boroianu a primit, în unanimitate, aviz favorabil.

Iulian Tănase, propus de PNL, a primit 12 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”.

La ieșirea de la audieri, Iulian Tănase a transmis că își dorește ca ICR să redevină o instituție vie, care exportă cultură, nu calorifere, mititei cu muștar și dansuri populare.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *