Skip to content
Cultura Societate

Preşedintele Israelului, omagiu pentru Amos Oz: O poveste de dragoste şi lumină şi acum marele întuneric

wikimedia commons

O poveste de dragoste şi lumină şi întuneric şi acum marele întuneric„, a scris preşedintele Israelului, Reuven Rivli, la moartea lui Amos Oz. „O lumină pentru Israel şi pentru toţi cei care caută adevărul şi dreptatea” l-a caracterizat istoricul Simon Schama.

Omagii i-au fost aduse scriitorului Amos Oz după moartea sa, de cancer, la vârsta de 79 de ani.

Fiica sa, Fania Oz-Salzberger, a fost cea care a anunţat decesul tatălui printr-un mesaj publicat pe Twitter.

Tatăl meu drag, Amos Oz, un minunat familist, autor, bărbat dedicat păcii şi moderaţiei, a murit liniştit după o scurtă luptă cu cancerul. A fost înconjurat de cei dragi şi de cei care l-au cunoscut până la final. Fie ca moştenirea lui să continue să schimbe lumea„, a scris Fanio Oz-Salzberger.

Oz a fost cunoscut în lumea întreagă printr-o colecţie de romane, eseuri şi memoriile bine primite.

Lucrările sale au reprezentat o cronică pentru mai bine de jumătate de secol de viaţă în Israel, din copilăria la Ierusalim, trecând prin transformările ţării până la naţiunea modernă.

A fost un avocat pentru reconcilierea cu palestinienii.

Într-un interviu din 1998, deplângea dezbinarea din societatea israeliană – o observaţie prevestitoare care rămâne reală până astăzi, potrivit news.ro

Nu am stabilit încă regulile jocului în 50 de ani„, a spus el. „Cu greu aţi putea găsi doi israelieni care să fie de acord cu ce tip de Israel îşi doreşte fiecare„.

Oz a câştigat numeroase premii, inclusiv Israel Prize, cel mai prestigios premiu al ţării, şi Goethe Award din Germania. A fost un candidat constant la premiul Nobel pentru Literatură.

Scrierile sale includ „Cutia neagră”, „Poveste despre dragoste şi întuneric”, o carte de memorii care a fost adaptată pentru ecran, cu Natalie Portman în rol principal.

„O poveste de dragoste şi lumină şi acum marele întuneric”, a scris pe Twitter preşedintele Israelului, Reuven Rivli, numindu.l pe Amos Oz şi „un gigant al spiritului”.

Deplângem decesul lui Amos Oz, un romancier şi un poet minunat al Israelului, o puternică voce pentru pace„, este mesajul delegaţiei Uniunii Europene în Israel. „Fie ca memoria lui să fie binecuvântată„.

Istoricul Simon Schama i-a adus de asemenea un omagiu lui Oz, numindu-l „un erou al meu, un gigant atât moral, cât şi literar; o lumină pentru Israel şi pentru toţi cei care caută adevărul şi dreptatea. Viaţa sa a fost o binecuvântare şi opera sa va rămâne cu noi pentru totdeauna„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *